Προσπερνούν απόφαση του ΣτΕ για θανατώσεις ζώων σε θρησκευτικές τελετές

προσπερνούν-απόφαση-του-στε-για-θανατ-1389811

Αν και υπάρχει σχετική απόφαση από το ΣτΕ με την οποία κρίθηκε ότι η σφαγή ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών λατρευτικών τελετών της μουσουλμανικής και της εβραϊκής θρησκείας χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση είναι παράνομη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σεβαστεί το ΣτΕ, ούτε και την φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) η κυβέρνηση προχωράει τις διαδικασίες για να επιτραπούν οι θρησκευτικές σφαγές, οι οποίες είχαν σταματήσει αφού επιφέρουν τον επιπλέον βασανισμό των ζώων τις ύστατες ώρες αφαίρεσης της ζωής τους.

Σημειώνεται ότι η ΠΦΠΟ είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεπε στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων λατρευτικών τύπων τη σφαγή χωρίς αναισθησία των ζώων. Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1751/2021 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της ΠΦΠΟ και ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κρίνοντας ότι η σφαγή ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών λατρευτικών τελετών της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση είναι παράνομη.

Στη απόφαση του ΣτΕ γίνεται λόγος για «παράλειψη του κανονιστικού νομοθέτη κατά τη ρύθμιση της θρησκευτικής σφαγής ζώων να προβεί σε στάθμιση μεταξύ της υποχρέωσής του να προστατεύσει τα ζώα και της υποχρέωσής του να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία Mουσουλμάνων και Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα». Έτσι, η αίτηση της ΠΦΠΟ έγινε δεκτή και η προσβαλλόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση ακυρώθηκε, «ώστε η Διοίκηση να ρυθμίσει το ζήτημα της σφαγής ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων με τρόπο που να εξασφαλίζει τόσο την προστασία των ζώων από κάθε ταλαιπωρία κατά τη σφαγή τους, όσο και τη θρησκευτική ελευθερία».

Εξάλλου, η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί την αναισθητοποίηση των ζώων πριν από την σφαγή, προκειμένου να καταστεί κατά το δυνατό λιγότερο επώδυνη η όλη διαδικασία. Η απαίτηση αυτή δεν συνάδει με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις θρησκευτικές σφαγές Shechita (εβραϊκή μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή κρέατος Kosher) και Halal (μουσουλμανική μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή κρέατος Halal). Και στις δύο περιπτώσεις το ζώο πρέπει να είναι ζωντανό κατά τη διάρκεια της σφαγής, χωρίς να έχει αναισθητοποιηθεί.

Η ΠΦΠΟ ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια αντιτίθεται στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και να εκδώσει άμεσα ειδική τροπολογία οριστικής απαγόρευσης των θρησκευτικών σφαγών. Ωστόσο, η μη έκδοση μέχρι σήμερα σχετικής εγκυκλίου που να θέτει σε ισχύ την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου – και παρά τις πιέσεις της ΠΦΠΟ στο ΥΠΑΑΤ- εγείρει ερωτήματα ως προς την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και τους απώτερους σκοπούς αυτής της αργοπορίας της.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook