Προσοχή: Ο ΕΟΦ αποσύρει όλα τα φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη – Δείτε ποια ανακλήθηκαν ήδη

προσοχή-ο-εοφ-αποσύρει-όλα-τα-φάρμακα-π-886318

Στην ανάκληση όλων των προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πρόκειται για προϊόντα του παραγωγού UNION QUIMICO PHARMACEUTICO (UQUIFA), τα οποία ανακαλούνται παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.

Ο ΕΟΦ έχει ήδη ανακαλέσει παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp, όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB,ι ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB, LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη, αφού σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμειξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.

Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου. Διατίθενται με ή χωρίς ιατρική συνταγή ως δισκία και ενέσιμα σκευάσματα, και έχουν εγκριθεί από τις εθνικές Αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook