Προσφορά βουλευτικής αποζημίωσης: μια αντικοινοβουλευτική πρωτοβουλία

προσφορά-βουλευτικής-αποζημίωσης-μι-990658

Όλα θα τα δούμε στο βωμό της επικοινωνίας σ’ αυτή την κρίση. Σχεδόν μονίμως από την κυβερνητική πλευρά.

Αιφνιδίως ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς του να καταθέσουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ένα «μισθό» σε δυο μηνιαίες δόσεις.

Ότι κατά το Σύνταγμα -άρθρο 63- δεν είναι «μισθός» αλλά αποζημίωση συνιστά ψιλά γράμματα για όποιον το εισηγήθηκε

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκανε ρελάνς, με ενάμιση μισθό σε τρεις μήνες και υποχρεωτικά.

Ακολούθησε η… Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρώτη φορά αρχηγός του κράτους εμφανίζεται να ακολουθεί πρωθυπουργική προτροπή: το πρωί «κάλεσε» ο Μητσοτάκης, το μεσημέρι ανταποκρίθηκε η Σακελαροπούλου.

Δεν της παραχώρησε ούτε το προνόμιο να προηγηθεί.

Στο καπάκι δήλωσαν συμμετοχή βουλευτές- ευρωβουλευτές της ΝΔ – και του… Κινάλ- και κάποιοι περιφερειάρχες με επικεφαλής -ποιον άλλον;- τον Πατούλη. Και σιγά μην έλειπε ο Στουρνάρας.

Όλα τα καλά παιδιά θυμήθηκαν να συνεισφέρουν- καθ’ υπόδειξη.

Εστω και ως υπόδειξη θα είχε νόημα αν απευθύνονταν σε πρόσωπα, όχι σε ιδιότητες. Αν καλούσε τους βουλευτές του να εισφέρουν κατά το εισόδημά τους, όχι κατά τον «μισθό» τους.

Αλλιώς τι νόημα έχει να λέει ότι «ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του». Έριξε μια ματιά στις δηλώσεις «πόθεν έσχες;» έστω;

Συνιστά εξευτελισμό να υποδεικνύεται σε εκπροσώπους του έθνους μια ηθική υποχρέωση και να μπαίνει και πήχης. Και αυτοεξευτελισμό να πετάγονται μετά την υπόδειξη και να δηλώνουν ότι «ανταποκρίθηκαν».

Υφυπουργός που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου κοινοποίησε και την απόδειξη- πράξη καθόλου διαυγής απέναντι σε όσους θα εισφέρουν, αλλά δεν θα το διαφημίσουν. Σας να τους υποδεικνύεται να κυκλοφορούν με το τραπεζικό παραστατικό στην τσέπη.

Ο Πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν το «μέτρο» αφορά και τον ίδιο προσωπικά και αν θα καταθέσει το ίδιο ποσοστό την πρωθυπουργική αποζημίωση.

Δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι δεν φτάνουν τα άλλα κοροιδευόμαστε μεταξύ μας κιόλας;

Αρχής γενομένης από τα θέματα αρχής: όποιος πολιτικός θέλει να συνεισφέρει δεν χρειάζεται να τον «καλέσει» κάποιος από τον οποίο εξαρτάται. Το κάνει μόνος του – και διακριτικά. Η προσφορά ως ανταπόκριση σε κρυπτοεντολή δεν έχει αξία.

Έτσι κι αλλιώς δεν μιλάμε για ιδιαίτερες αξίες. Ένας βουλευτής παίρνει ας πούμε έξι χιλιάδες κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Οι περισσότεροι παραπονούνται ότι δεν τους φτάνουν ούτε για τα έξοδα. Ειδικά αν αφαιρέσουν και τις εισφορές στο κόμμα.

Αν υπολογίσουμε ότι σπεύδουν όλοι από τη ΝΔ να καταθέσουν ένα «μισθό «θα μαζευτεί ένα εκατομμύριο ευρώ -μαζί με τους γύρω -γύρω.

Ούτε το ένα δέκατο από τα ένδεκα εκατομμύρια που αφαιρέθηκαν -για σεφτέ -από το κρατικό ταμείο προς ενίσχυση των φίλων της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, με το πρόσχημα της «επικοινωνίας», που μπορεί να γίνει δωρεάν.

Η πρωθυπουργική πρωτοβουλία είναι στον πυρήνα της κίνηση αντικοινοβουλευτική και αβασάνιστη. Επικοινωνιακή φούσκα us usual.

Γιατί ειδικά οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ, ή έστω ολόκληρης της Βουλής; Τι ακριβώς σημαίνει ότι θα δώσουν όλοι μαζί ούτε δυο εκατομμύρια, όταν μόλις προχθές τα κόμματά τους πήραν 13,5 εκατομμύρια;

Κάποιοι μιλούν για συμβολισμό. Κολοκυθοκορφάδες. Ο μόνος συμβολισμός που μπορεί να αναδειχθεί είναι αντικοινοβουλευτικός. Νερό στο μύλο όσων διακινούν ότι «οι βουλευτές κονομάνε, να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Έτσι όπως λειτούργησαν συμπληρωματικά ο Μητσοτάκης και οι βουλευτές του, σε δεύτερο χρόνο η παρότρυνση εγγράφεται ως αντικοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook