Προκλήσεις δίχως τέλος από τους Τούρκους: Τι δείχνει το «μπαράζ» υπερπτήσεων στο Αιγαίο

προκλήσεις-δίχως-τέλος-από-τους-τούρκ-1432442

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί άλλωστε πως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Όπως φαίνεται επιθυμεί να διατηρήσει την ένταση σε χαμηλό επίπεδο και να συντηρεί το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο όσο χρειάζεται ενόψει της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των εκλογών το 2023.

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Χθες τουρκικά μαχητικά F-16 προχώρησαν σε πληθώρα υπερπτήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 41, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Οι τούρκοι έβαλαν στο «στόχαστρό» τους χθες Αρκιούς, Λειψούς, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Χάλκη, Τέλενδο, Καλόλιμνο, Νίσυρο, Καστελλόριζο, ακόμα και τα Ίμια.

Οι υπερπτήσεις αλλά και το γεγονός ότι αυτές έγιναν πάνω από κατοικημένο ελληνικό έδαφος είχαν ως αποτέλεσμα ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας να δώσει οδηγίες για να κληθεί χθες στο υπουργείο ο Τούρκος πρεσβευτής Μπουράκ Οζούγκεργκιν και να του επιδοθεί έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από τον γγ του ΥΠΕΞ, κ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οι μισές υπερπτήσεις έγιναν μετά το διάβημα, με το «Πεντάγωνο» να κάνει λόγο για εκνευρισμό λόγω της διπλωματικής αντίδρασης της Αθήνας.

Το κρεσέντο παραβιάσεων από την Τουρκία, οδήγησε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- το ΓΕΑ σε ακύρωση της πρόσκλησης προς την Τουρκία στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tiger Meet, που φέτος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι υπερπτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο.

Επίσης, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω στις 19:37 στα 25.000 πόδια και στις 19:40 στα 24.000 πόδια, καθώς και πάνω από το Καστελλόριζο στις 19:38 στα 25.000 πόδια.

Νωρίτερα, τρία ακόμη ζεύγη τουρκικών F-16 είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια. Νωρίτερα, άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών, είχε πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Φούρνους και της Οινούσσες ενώ άλλο ζεύγος είχε πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Για ενέργειες που, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης κάνει λόγο το ΥΠΕΞ.

Το διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη υποβάλλεται από το ΥΠΕΞ μετά το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν Ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

Ακύρωσε το ΓΕΑ την πρόσκληση στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, όπως μετέδωσε το Hellas Journal, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας έγινε σύσκεψη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 116 Πτέρυγα Μαχης του Αράξου και την 335 Μοίρα.

Το ΓΕΑ για την άσκηση έχει ανακοινώσει:

«Η 335Μ έχει την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έγινε μέλος του ΝΤΑ (1972), την LIVEX/INVITEX άσκηση NATO Tiger Meet 2022».

Από τις 9 έως 20 Μαΐου περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα θα συμμετέχουν καθημερινά σε αποστολές Σύνθετων Επιχειρήσεων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών του σύγχρονου Αεροπορικού Πολέμου (Αμυντικών/ Επιθετικών Επιχειρήσεων εναντίον Αεροπορικής Ισχύος, Αεροπορική Απομόνωσης, Δυναμική Στοχοποίησης, Στοχοποίησης Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων, Επιχειρήσεις Καταστολής – Καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων – Θαλάσσιων Επιχειρήσεων) οι οποίες θα υποστηρίζονται από Ιπτάμενο RADAR του ΝΑΤΟ.

Αυτό το πολυεθνικό περιβάλλον, θα δώσει μια διττή και συνάμα μοναδική δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αφενός θα λάβουν μια υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» και αφετέρου θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς φιλίας και θα προωθήσουν τις μακροχρόνιες παραδόσεις της κοινότητας NATO Tiger Association.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook