Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

προκαλεί-ξανά-ο-ερντογάν-η-κρήτη-και-τ-985428

«Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από το Βερολίνο στην Τουρκία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ξανά, ενώ προσέθεσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ «μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».

«Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Haftar στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει», είπε συγκεκριμένα είπε ο Ερντογάν.

Ο Erdogan επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα»,είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή μετά το Καστελόριζο, «μας αφήνουν» μόνο τα Χανιά, από την Κρήτη, βάζοντας τουρκική σημαία στο υπόλοιπο νησί. Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο αλλά για τις προτάσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας κάτι που φαίνεται να… υιοθετεί τουλάχιστον στα λόγια.

«Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ακόμα ο τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία άρχισε να στέλνει στρατεύματα στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανέφερε πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη διάσκεψη για τη Λιβύη έθεσαν τις βάσεις για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να εξερευνήσει τις θάλασσές της για πετρέλαιο.

«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: ‘Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ’. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Γι’ αυτό και θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη Σομαλία μετά τον λιμό του 2011 καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής για να ανταγωνιστεί αντιπάλους της στον Κόλπο όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τούρκοι μηχανικοί βοηθούν στην κατασκευή δρόμων στη Σομαλία και τούρκοι αξιωματικοί έχουν εκπαιδεύσει σομαλούς στρατιώτες στο πλαίσιο προσπαθειών για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook