Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Έχουμε 100% δίκιο, αλλά μπορούμε να βρούμε μια λύση win win με την Ελλάδα

“Γραμμή” για πολιτική λύση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του win-win δίνει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη “Χουριέτ”

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, o Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι “στην ανατ. Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη “νότια Κύπρο” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία”.

“Η οικονομία μας είναι μια χαρά”
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι “η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%”, ανέφερε.

Οι σχέσεις Ερντογάν – Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας έχουν κλονιστεί μετά την δημόσια στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την στιγμή που συνεδρίαζαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. και συζητούσαν τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Εκείνη την ημέρα και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου είχε διαρρεύσει από την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας σε εκείνο τον περίφημο διάλογο που είχε με τον Ζοζέ Μπορέλ, πως η Άνγκελα Μέρκελ θα τηλεφωνούσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλέφωνο του Τούρκου Προέδρου χτύπησε, όμως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ. Η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε, πως μετά τα όσα είχε πει, δεν θα είχε και την καλύτερη αντιμετώπιση από τον Τούρκο Πρόεδρο και η οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια θα έπεφτε άμεσα στο κενό. “Δεν μίλησα, ούτε πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ μας”, είχε πει στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

thetoc.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ