Πρωινό: 12 κακές συνήθειες που μας κάνουν να κερδίζουμε βάρος

πρωινό-12-κακές-συνήθειες-που-μας-κάνου-1758069

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όπως διατείνονται οι διαιτολόγοι. Άλλωστε σε αυτό τίθενται οι βάσεις για την υπόλοιπη μέρα μας και τα οποιαδήποτε λάθη σε αυτό μάς ακολουθούν όλη μέρα…

Αν συνηθίζετε να τρώτε πρωινό, επειδή γνωρίζετε ότι πρέπει κάτι να τρώτε το πρωί, είστε σίγουροι ότι τρώτε τα σωστά τρόφιμα; Σαφώς και πρέπει να απολαμβάνουμε ένα γεύμα όταν ξυπνάμε, αλλά να τηρούμε και κάποιους κανόνες! Αν λαμβάνουμε πάρα πολλές θερμίδες ή πάρα πολύ λίγες, αυτό θα επηρεάσει τη διατροφική μας συμπεριφορά όλη την ημέρα.

Σας έχουμε συγκεντρώσει τα πιο συχνά λάθη που όλοι λίγο-πολύ κάνουν και αντί να μας αδυνατίζουν, μας παχαίνουν:

Δεν τρώμε τίποτα το πρωί

Υπάρχει ακόμα κόσμος που δεν είναι συνηθισμένος στο πρωινό ξύπνημα… Για να μπορέσουμε να φάμε ένα σωστό πρωινό, χρειάζεται να ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα, να το ετοιμάσουμε, να έχουμε χρόνο να το καταναλώσουμε και στη συνέχεια να ετοιμαστούμε για τη δουλειά. Αν ξυπνάμε τελευταία στιγμή, λίγο πριν να φύγουμε για τη δουλειά, τότε δεν έχουμε τον χρόνο για πρωινό. Αν δεν φάμε τίποτε το πρωί, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη μέρα. Θα πεινάσουμε όταν φτάσουμε στο γραφείο και είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλώσουμε θερμιδογόνα προϊόντα ή να έχουμε βουλημικά επεισόδια μέσα στη μέρα ή τις βραδινές ώρες που θα είμαστε πιο χαλαροί.

Καφές με πολλές θερμίδες

Ο καφές είναι γενικώς ένα ρόφημα που δεν παχαίνει, αρκεί να τον πίνετε σκέτο. Αν του προσθέτετε διάφορα γλυκαντικά, γάλα, σαντιγί ή ό,τι άλλο φανταστείτε, τότε είναι λογικό να ανεβαίνουν οι θερμίδες που παίρνετε από αυτόν χωρίς να το καταλαβαίνετε. Ποια είναι η λύση; Μειώνουμε σταδιακά τη ζάχαρη στον καφέ ή αναζητούμε άλλα γλυκαντινά, όπως η ζαχαρίνη ή η στέβια.

Πίνουμε μόνο καφέ

Κλασική κακή συνήθεια που μπορεί να έχει πολύς κόσμος… Όταν ξυπνάμε, θέλουμε απεγνωσμένα να πιούμε καφέ, μετά βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε για να φύγουμε για το γραφείο, οπότε δεν τρώμε τίποτα… Το άδειο στομάχι κάποια στιγμή θα… διαμαρτυρηθεί και είναι πολύ πιθανό να μας ωθήσει να καταναλώσουμε θερμιδογόνα τρόφιμα.

Πρωινό απ’ έξω

Αν φεύγετε από το σπίτι χωρίς να πιείτε καν καφέ και αναζητάτε το πρωινό σας σε κάποιον παρακείμενο φούρνο ή καφετέρια, τότε ενδέχεται να παρασυρθείτε από τη δελεαστική βιτρίνα του και να αγοράσετε κάτι που δεν θα καταναλώνατε αν βρισκόσασταν σπίτι: πχ ένα μάφιν, ντόνατ, κρουασάν… Πολλές θερμίδες χωρίς λόγο…

Δεν διαβάζουμε τις ετικέτες

Όταν αγοράζουμε προϊόντα για το πρωινό μας από το σουπερμάρκετ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουν οι ετικέτες. Τα φαινομενικά αθώα δημητριακά που δίνουμε και στα παιδιά μας μπορεί να περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ειδικά τα πιο νόστιμα, εκείνα με τη σοκολάτα. Το ίδιο ισχύει και με κάποιες μπάρες ενέργειας. Όπως και να έχει τα δημητριακά έχουν πολλές θερμίδες, οπότε αν τα τρώμε με το… κιλό και δεν τηρούμε τη συνιστώμενη ποσότητα, τότε σίγουρα μας παχαίνουν!

Φουλ υδατάνθρακες

Τα πιο αγαπημένα μας υλικά για πρωινό, τα pancakes, οι κρέπες, τα bagels, το ψωμί, το μπριος, το κρουασάν είναι φουλ στον υδατάνθρακα. Και μάλιστα περιέχουν τους λεγόμενους κακούς υδατάνθρακες, που και μας παχαίνουν και δεν μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να πεινάμε πολύ γρηγορότερα από ό,τι πρέπει. Για να είναι ισορροπημένο το πρωινό, πρέπει να περιέχει και πρωτεΐνες (πχ κάποιο αλαντικό γαλοπούλας ή κοτόπουλου, χαμηλό σε λιπαρά) και καλά λιπαρά (πχ από ξηρούς καρπούς).

Τρώμε στο αυτοκίνητο

Αν έχετε την κακιά συνήθεια να τρώτε στον δρόμο πηγαίνοντας στο γραφείο, τότε επειδή καταναλώνετε το φαγητό σας με διακοπές, αφού οδηγείτε, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φάτε περισσότερο. Αν ειδικά αγοράσετε το φαγητό σας απ’ εξω, τότε οι πιθανότητες να είναι θερμιδογόνο και παχυντικό, μεγαλώνουν.

Προσοχή στους χυμούς και τα smoothies

Τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά αλλά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Σίγουρα όμως είναι καλύτερο να φάτε φρούτο από το να πιείτε έναν χυμό, ειδικά αν αυτός ο χυμός είναι συσκευασμένος. Οι συσκευασμένοι χυμοί έχουν πολλά συντηρητικά και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, οπότε δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε για πρωινό ούτε για οποιοδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Αντ΄ αυτού επιλέξτε φρέσκους χυμούς, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Το ίδιο ισχύει και με τα smoothies. Είναι μεν υγιεινά, αλλά εξαρτάται τα υλικά. Αν δεν το έχετε ετοιμάσει μόνοι σας, κοιτάξτε καλά τα συστατικά τους γιατί ενδέχεται να έχουν πολλές θερμίδες και να μην το ξέρετε.

Τρώτε πολύ νωρίς το πρωί

Αν είστε πολύ πρωινός τύπος και ξυπνάτε πολύ νωρίς, τότε καλό είναι να μην τρώτε αμέσως μόλις ξυπνήσετε καθώς είναι σίγουρο ότι θα πεινάσετε πολύ νωρίς μέσα στο πρωινό και πολύ πριν το μεσημεριανό.

Νερό!

Το νερό είναι το απαραίτητο στοιχείο για να ξεκινά σωστά η μέρα μας, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και συντελεί και στην απώλεια βάρους. Πολλοί ξεχνάμε να πίνουμε νερό, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και αυτό δεν είναι καλό για τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός των γευμάτων μας είναι το Α και το Ω μιας σωστής διατροφής. Αν είστε οργανωμένοι και ακολουθείτε ένα πλάνο διατροφής, τότε είναι δύσκολο να παρεκκλίνετε! Το βασικό είναι να υπάρχουν πάντα οι απαραίτητες προμήθειες στο σπίτι που να στηρίζουν τις προσπάθειές σας. Αν την ώρα που ξυπνήσετε και πεινάτε, δεν έχετε τίποτα να φάτε, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφύγετε σε πιο ανθυγιεινές λύσεις εντός ή εκτός σπιτιού.

Κακός ύπνος

Δεν έχει να κάνει ακριβώς με τη διατροφή αλλά είναι έμμεσα συνδεδεμένο με αυτή. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία, οπότε όποιος κοιμάται επαρκώς είναι έτοιμος στη συνέχεια να απολαύσει ένα σωστό και υγιεινό πρωινό.

olivemagazine.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook