Προειδοποίηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για εθνικά και… «μάχη της Κρήτης»

προειδοποίηση-τσίπρα-σε-μητσοτάκη-γι-980609

Με μία αποστροφή του στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέλω να είμαι σαφής. Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με κάποιο νησί όπως οι Οθωνοί ή με κάποιο μικρότερο νησί, όπως σωστά οδηγηθήκαμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνουν λάθος» σημείωσε χαρακτηριστικά επαναφέροντας τις αιχμές για «έλλειμμα εθνικής στρατηγικής» και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την μερική χάραξη ΑΟΖ.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ήδη επικρατεί εκνευρισμός για το γεγονός ότι παρά την ευρεία αποδοχή της συμφωνίας με την Ιταλία, ακόμα η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως καλούσε την κυβέρνηση να πράξει από την πρώτη στιγμή ώστε «να έχει νόημα η οριοθέτηση με την Ιταλία και οι υποχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στην επήρεια των Οθωνών».

Παράλληλα, γνωρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις έχουν σκοντάψει σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις από την πλευρά της Αιγύπτου για μειωμένη ΑΟΖ της Κρήτης, ώστε να μπορέσει να επέλθει συμφωνία για την κοινή χάραξη ΑΟΖ με το Κάιρο που θα «έσπαγε» επί της ουσίας το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

« Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να είναι όπως – όπως και ό,τι να’ ναι. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας μια σαφή ατζέντα διαλόγου και συνεργασίας, μια πολυδιάστατη εθνική στρατηγική» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να προειδοποιήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένη η συναίνεσή του. Συναίνεση η οποία υπήρξε στην περίπτωση της ΑΟΖ με την Ιταλία, όπου παρά το γεγονός ότι το 2016 το δίδυμο Τσίπρα – Κοτζιά επέλεξε να μην προχωρήσει στην ίδια ακριβώς συμφωνία με τη Ρώμη, οι εξελίξεις με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο άλλαξαν τα δεδομένα.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται την ώρα που εντείνονται οι πληροφορίες, όπως έχει αποκαλύψει το iEidiseis.gr, πως βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να επικυρώσει μία μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ως φαίνεται θα έχει εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Πέραν αυτού ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως έρχεται και μεσούσης της πρωτοφανούς όξυνσης του πολιτικού σκηνικού με τις παράνομες ηχογραφήσεις, κίνηση την οποία κατά την Κουμουνδούρου σιγοντάρει εάν δεν ενορχηστρώνει το Μέγαρο Μαξίμου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επίτευξη συναίνεσης στα μείζονα ζητήματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook