Προειδοποίηση Τσιόδρα για το νέο κύμα της πανδημίας: «Κάντε το εμβόλιο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών έναντι του νέου κορονοϊού έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο επιστράτευσε η κυβέρνηση για να πείσει για τους μη εμβολιασμένους με φόντο την χαμηλή κάλυψη σε περιοχές της χώρας, την ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και την εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρουσίασε μελέτη, που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η νέα μελέτη αποτελεί περίτρανη απόδειξη και στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, για το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο κυρίως στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία για να καταρρίψει τις παρερμηνείες των επιστημονικών δεδομένων. Εξήγησε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά.

Μείωση θανάτων, νοσηλειών και διασωληνώσεων

Σύμφωνα με την ανάλυση της εμβολιαστικής προσπάθειας, η οποία έγινε ανά ηλικιακή ομάδα και ανά εμβόλιο μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (βλ. το παρακάτω βίντεο).

Ειδικότερα, με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα έχουν αποφευχθεί περίπου 8.400 θάνατοι, 5.560 εισαγωγές στις ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις με τον καθηγητή να τονίζει τη σημασία για το ότι σώθηκαν χιλιάδες ζωές και αποφεύχθηκαν χιλιάδες νοσηλείες.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη μετάλλαξη «Δέλτα» επισημαίνοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρήθηκε και μετά την εμφάνιση αυτής της παραλλαγής, η οποία επικρατεί στην εξάπλωση του ιού στην Ελλάδας και στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα ήταν από 92% έως 98% πριν και από 71% έως 96% μετά. Υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ