Προειδοποίηση συνταξιούχων: Αν κρυώσουμε θα «παγώσετε»

προειδοποίηση-συνταξιούχων-αν-κρυώσ-1546351

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι συνταξιούχοι, τόσο από την διάσπαση που επιχειρείται από την κυβέρνηση μεταξύ «παλαιών» και «νέων», όσον αφορά τις αυξήσεις για το 2023, αλλά και τις συνθήκες που θα βιώσουν φέτος τον χειμώνα με την ακρίβεια στα ήδη πρώτης ανάγκης και το κόστος θέρμανσης.

Ήδη η Συνομοσπονδία Συνταξιούχο (ΑΓΣΣΕ) σχεδιάζει κινητοποιήσεις, ενώ συλλαλητήρια έχουν βάλει στην ατζέντα τους οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

Η Συνομοσπονδία με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι «Αν κρυώσουμε (εννοείται οι συνταξιούχοι φέτος το χειμώνα λόγω τιμών στο πετρέλαιο, το ρεύμα και το Φυσικό Αέριο) θα «παγώσετε»… Σε μια ευθεία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την ανάγκη συνολικής προστασίας όλων των συνταξιούχων. Εν όψει μάλιστα και των πολιτικών εξελίξεως (εκλογές κ.α.)

Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων συνεδριάζει την Πέμπτη και, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Δημήτρη Ανδρεαδάκη, προσανατολίζεται σε συλλαλητήριο αποκλεισμού του υπουργείου Εργασίας στις 7 Νοεμβρίου, αλλά και μαζική συμμετοχή στην Γενική απεργία της ΓΣΕΕ δύο ημέρες μετά (9/11/22).

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο 15/10 συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, όπου ο κ.Μητσοτάκης τους είπε ότι «σύμφωνα με ανάλυση του e-ΕΦΚΑ οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων, ήτοι περισσότερους από 2,47 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολλοί θα δουν αυξήσεις από δύο ή τρεις πηγές. Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, περισσότεροι από 840.000 εκτιμάται πως θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους χάρη στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 1,2 εκατομμύρια θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ…»

Δημιουργική λογιστική…

Είναι προφανές ότι πρόκειται για… δημιουργική λογιστική, καθώς η πλειονότητα των συνταξιούχων έχει πάρει σύνταξη προ του 2016 και διατηρεί «προσωπική διαφορά». Λαμβάνει δηλαδή περισσότερα χρήματα απ όσα προβλέπουν οι συντελεστές του νόμου 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου).

Αν και αυτοί οι, όντως μειωμένοι, συντελεστές που εφαρμόζονται πλέον σε όλους τους συνταξιούχους, στους παλαιούς ασφαλισμένους τίθενται επί ενός κατώτερου συντάξιμου μισθού. Στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα Δώρα, οι πρόσθετες εισφορές στα Βαρέα κ.α.

Άρα στους παλαιούς συνταξιούχους εφαρμόζονται αυστηρά ποσοστά σύνταξης επί εξαιρετικά χαμηλών συντάξιμων αποδοχών…

Χωρίς διάλογο

Εν όψει της διπλής κινητοποίησης που ετοιμάζει η Συνομοσπονδία των Συνταξιούχων, με ανακοίνωσή της θυμίζει ότι «Οι συνταξιούχοι αποδείχτηκαν τα μεγαλύτερα θύματα της Οικονομικής και, στη συνέχεια, της Υγειονομικής κρίσης. Τώρα βρισκόμαστε στην «μέγγενη» της ακρίβειας.

Αναμφίβολα, φέτος το χειμώνα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τις τιμές των αναγκαίων τροφίμων και το κόστος θέρμανσης, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των συναδέρφων μας δεν θα λάβει ούτε ευρώ αύξηση.

Η κυβέρνηση, χωρίς να διαβουλευτεί μαζί μας, αφενός προχώρησε στις ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και αφετέρου τώρα σχεδιάζει την «εισοδηματική» πολιτική του 2023 χωρίς καν να ερωτηθούμε.

Ζητούμε από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει μια θεσμική συζήτηση με το κορυφαίο εκφραστή των συνταξιούχων, την Ανωτάτη Συνομοσπονδία ΑΓΣΣΕ. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί υπεκφυγή και σχέδιο αποπροσανατολισμού των 2,5 εκ. συναδέλφων μας, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα επιβίωσης.

Κύριοι της κυβέρνησης, αναμένουμε την έναρξη ενός οργανωμένου διαλόγου για την αντιμετώπιση των ζωτικών αυτών προβλημάτων…»

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας: «Αν φέτος το χειμώνα κρυώσουμε, να γνωρίζετε ότι θα «παγώσετε»…

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook