Πρόεδρος λογιστών Χανίων: «Οι εφαρμογές για τις επιδοτήσεις έπρεπε να είναι αυτόματες – Γνωρίζουν ποιοι είναι δικαιούχοι»

πρόεδρος-λογιστών-χανίων-οι-εφαρμογ-1318584

Στο Zarpa Radio 89,6 και τους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Χανίων, Κώστας Σταυρουλάκης. Ο κ. Σταυρουλάκης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα τα λογιστικά γραφεία έχουν επιβαρυνθεί και με τη διεκπεραίωση αιτήσεων για τις πάσης φύσεως επιδοτήσεις, όπως εκείνη των ηλεκτρικών συσκευών και τόνισε ότι πρέπει αυτές οι διαδικασίες να γίνονται αυτόματα:

«Τα γραφεία μας έχουν γεμίσει, εκτός από τα χαρτιά, με άγχος. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με όλες τις εφαρμογές των επιδοτήσεων, αλλά η διαδικασία γίνεται με λάθος τρόπο. Θα έπρεπε να είναι πιο απλές οι εφαρμογές ώστε να μπορούν οι πολίτες να τα κάνουν μόνοι τους ή και να γίνονταν αυτόματα. Γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι δεν είναι, για να βάλουν τα χρήματα στους ανθρώπους αντί να κάνει ο κόσμος αιτήσεις. Μόνο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να πηγαίνει ο κόσμος στον λογιστή. Μου φαίνεται πως όταν γίνονται αιτήσεις, αυτό συμβαίνει για να κοπούν περισσότεροι.»

Ο πρόεδρος των λογιστών τόνισε ότι ο όγκος εργασίας είναι τέτοιος που έχει πέσει η ποιότητα των υπηρεσιών των λογιστών:

«Για μας, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αυτή η διαδικασία είναι ζημιογόνος. Μας πηγαίνει πίσω σε άλλες υποχρεώσεις, την ώρα που έχουμε να εξυπηρετήσουμε και επιχειρήσεις, μεγάλες σε κάποιες περιπτώσεις όπου χρειάζεται παραπάνω προσοχή. Ο φόρτος είναι μεγάλος, πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι είναι σαν ένας χείμαρρος που παίρνει τα πάντα στο διάβα του.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους συναδέλφους αλλά σας λέω καθαρά ότι η ποιότητα της δουλειάς μας έχει θέμα. Δεν γίνεται να μειώνεται η επιστημονική αντιμετώπιση των θεμάτων από μας επειδή αυτοί ρίχνουν θέματα το ένα μετά το άλλο. Επειδή δεν είναι και τόσο απλές οι εφαρμογές που έχουν, αυτό οδηγεί ακόμα κι αυτόν που γνωρίζει, να προτιμά να πάει στον λογιστή για να μην κάνει κάποιο λάθος».

Τέλος, ο κ. Σταυρουλάκης δήλωσε ότι για τις φορολογικές δηλώσεις θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη παράταση:

«Σε μας η παράταση των φορολογικών δηλώσεων είναι μια ανάσα αλλά δεν είναι αρκετή. Στις σημερινές συνθήκες θα έπρεπε να δοθεί χρόνος μέχρι τέλη Σεπτέμβρη. Εμείς έχουμε ανακοινώσει ότι δεν θα εργαστούμε δύο εβδομάδες τον Αύγουστο, για λόγους ανθρώπινης αντοχής. Από το 2020 είμαστε σε μια συνεχή πίεση, τώρα έχουν αλλάξει τις συμβάσεις των επισιτιστικών και τουριστικών επιχειρήσεων και υπάρχει ένας ολόκληρος όγκος δουλειάς που δεν το κατανοεί ο νομοθέτης όταν κάνει αλλαγές. Απαιτείται χρόνος για να γίνει σωστά η δουλειά. Η κατάσταση είναι δραματική».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook