Προχωρούν οι διαδικασίες για νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Τρία νέα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενέκρινε σήμερα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Τα τρία έργα που εγκρίθηκαν, με Αναθέτουσα Αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι τα κάτωθι:

1.«Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

2.«Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο (2) νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.

3.«Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και Ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με τα τρία αυτά έργα ΣΔΙΤ καλύπτονται ανάγκες σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, συγκεντρώνονται υπηρεσίες που σήμερα είναι κατακερματισμένες και αναβαθμίζεται η εικόνα των δικαστικών μεγάρων για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης και ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Δηλώσεις

O πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Σήμερα προσθέσαμε άλλα τρία έργα ΣΔΙΤ στον κατάλογο των Συμπράξεων, ώστε να δημιουργηθούν ταχύτατα υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και ασφάλεια των κτηρίων, θα εκσυγχρονίσουν την εικόνα των δικαστικών υπηρεσιών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Συγχαίρω το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας ΣΔΙΤ για την εξαιρετική και μεθοδική δουλειά που προσφέρει ως προς την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού μας για την ανάπτυξη των Συμπράξεων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την στήριξη της Περιφέρειας και την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε πρώτον, την αύξηση του προϋπολογισμού για τα ΣΔΙΤ τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα μεγάλα έργα που έχουμε σχεδιάσει και δεύτερον, την έγκριση των δικαστικών μεγάρων σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, όπως η Λαμία, οι Σέρρες και αλλού. Προχωράμε πολύ δυνατά με ένα εργαλείο το οποίο, τα τελευταία χρόνια, είχε απαξιωθεί αλλά επί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναστήθηκε».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση, με μεθοδικότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα, προχωρά, ακόμα και μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις, στην υλοποίηση επενδυτικών έργων, αξιοποιώντας τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, επενδυτικούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα αποφασίσαμε για την ανέγερση και ανακατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για ώριμα, εμβληματικά περιφερειακά έργα, που καλύπτουν όλη τη χώρα και θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Στη δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα – βήμα, ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους Δικαστικούς Λειτουργούς, τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές. Σήμερα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτήρια της δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Σήμερα προχωράμε με την υλοποίηση 12 Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα που θα ενισχύσουν σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γιατί οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αποτελούν κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας και είμαστε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει για την υλοποίηση αυτών των έργων. Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας».

O γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης δήλωσε: «Τα 3 νέα έργα ΣΔΙΤ που ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή αποτελούν συνέχεια της στρατηγικής μας για την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας της χώρας».

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε: «Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα, γιατί από τη μία πλευρά, τρία ακόμη μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν Δικαστικά Μέγαρα της χώρας και σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή. Και από την άλλη, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και προχωράμε στο σχεδιασμό μας με ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων ΣΔΙΤ που θα αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ