Προχωρά η ελαιοσυγκομιδή στην Κρήτη: Χαμηλώνει η ποιότητα, λιγότερη ποσότητα, καλές αποδόσεις

προχωρά-η-ελαιοσυγκομιδή-στην-κρήτη-χ-1155170

Με καλές αποδόσεις αλλά σημεία κάμψης στην ποιότητα προχωρά η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, επιστημονικό συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ.

Η φετινή συγκομιδή ελαιοκάρπου προχωρεί και ήδη στα μέσα Νοέμβρη έχει επεκταθεί σε ποσοστό 10-30% σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Στην Πελοπόννησο όπου άρχισε με τις δυο πρώιμες ποικιλίες την Μαυρολιά στην Μεσσηνία και το Μανάκι στην Αργολίδα, συνεχίζεται με την Κορωνέϊκη και στις άλλες περιοχές.

Στην Κρήτη, όπου άρχισε με βιολογικά και αγουρέλαια της Κορωνέϊκης σε περιορισμένη κλίμακα, τώρα συνεχίζεται και με συμβατικά κυρίως στα Χανιά, και Ηρακλειο, λίγο στο Ρέθυμνο και πολύ λίγο στο Λασίθι. Στις επόμενες όμως μέρες, καιρού επιτρέποντος, αναμένεται να γενικευτεί σε όλες τις περιοχές.

Οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε λάδι, σύμφωνα με στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας του ΣΕΔΗΚ σε ελαιοτριβεία Κρήτης και Πελοποννήσου, είναι σχετικά καλές για την εποχή σε όλες τις περιοχές και κυμαίνονται από 4,5-5,5/1 ή 18%-22%. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές είναι αρκετά χαμηλές και κυμαίνονται από 7,5-8,5/1 ή 12%-13,5%.

Σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις φέτος είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες περσινές προφανώς εξαιτίας της χαμηλότερης φετινής παραγωγής.

Η ποιότητα, ενώ αρχικά ήταν αρκετά ικανοποιητική, όσο προχωρεί η συγκομιδή εμφανίζει κάποια σημεία κάμψης. Έτσι, οι οξύτητες από 0,3ο που ήταν αρχικά, τελευταία αυξήθηκαν στους 0,4ο – 0,6Ο βαθμούς, ιδίως στα Χανιά.

Ο Δάκος, όπως ήταν αναμενόμενο, με τις καλοκαιρίες που ακολούθησαν τις βροχές, βρίσκοντας ελαιόκαρπο αναζωογονημένο και σχετικά καλές για αυτόν θερμοκρασίες, φαίνεται ότι άρχισε «εχθροπραξίες», ευτυχώς σε περιορισμένες περιοχές.

Η παραγωγή ποσοτικά διαπιστώνεται αρκετά μειωμένη. Στην Πελοπόννησο αναφέρεται 50-60 % χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι και εκτιμαται γυρω στους 90.000 τόνους, ενώ στην Κρήτη φαίνεται ίδια ή και χαμηλότερη, από την επίσης χαμηλή περσινή και εκτιμάται κάτω από 70.000 τόνους.

Επομένως, σε επίπεδο χώρας μάλλον θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις Ιταλών μεσιτών για παραγωγή κάτω από 200.000 τόνους.

zarpanews.gr

One thought on “Προχωρά η ελαιοσυγκομιδή στην Κρήτη: Χαμηλώνει η ποιότητα, λιγότερη ποσότητα, καλές αποδόσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook