Πρίγκιπας Φίλιππος: Το πιστοποιητικό γέννησης γραμμένο στην καθαρεύουσα – Βρέθηκε σε ένα ξεχασμένο αρχείο στην Κέρκυρα

πρίγκιπας-φίλιππος-το-πιστοποιητικό-1205704

Την ώρα που η Βρετανία έχει βυθιστεί στο πένθος, τον γύρο του διαδικτύου κάνει το πιστοποιητικό γεννήσεως του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου το 1921, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ γεννήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας της έπαυλης. Ήταν το πέμπτο παιδί της πριγκίπισσας Αλίκης και του πρίγκιπα Ανδρέα και το μοναδικό αγόρι. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον τότε Δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Στο έγγραφο, γραμμένο στην καθαρεύουσα, αναφέρεται ότι ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, ο πατέρας του Φίλιππου, παρουσίασε ένα αγοράκι στον ιερέα, λέγοντας του ότι γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1921 στις 10 π.μ.

Το πιστοποιητικό γέννησης ανακαλύφθηκε από την DailyMail την Κυριακή και όπως αναφέρει το δημοσίευμα βρισκόταν θαμμένο για σχεδόν έναν αιώνα σε αρχείο κοντά στην βίλα, όπου γεννήθηκε. Το έγγραφο γράφτηκε με το χέρι από τον ιερέα Σπυρίδωνα Τρύφωνα στο νησί της Κέρκυρας. Βρισκόταν σε ένα δημοτικό αρχείο, το οποίο στεγάζεται σε έναν παλιό στρατόπεδο του βρετανικού στρατού, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η γέννησή του καταγράφηκε κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το έγγραφο δηλώνει ότι η μητέρα του μωρού ήταν «Η Αυτής Μεγαλειότης Πριγκίπισσα Αλίκη», της οποίας ο πατέρας Λούις, ο Πρίγκιπας του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε στο Κάστρο του Γουίνσδορ. Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της βάφτισης του σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το μωρό έλαβε επίσημα το όνομα «Φίλιππος» , ενώ είχε δύο «νονούς» – τη Βασιλομήτωρ Όλγα της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπήθηκε στην τελετή από την πριγκίπισσα Όλγα και τον… Δήμο Κέρκυρας, που εκπροσωπήθηκε από δύο τοπικούς αξιωματούχους της πόλης.

Η εγγονή του Στυλιανού Μανιάριζη, τότε Προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας που ήταν και ένας από τους αξιωματούχους που παρακολούθησαν τη βάφτιση του Φίλιππου στην εκπληκτική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μίλησε για το πόσο υπερήφανος ήταν ο παππούς της που ουσιαστικά έγινε νονός του πρίγκιπα. Η φαρμακοποιός Βασιλική Μανιαρίζι, 70 ετών, είπε στην Daily Mail: «Ήταν μεγάλη τιμή που ο παππούς μου ήταν ένας από τους δύο νονούς στον πρίγκιπα Φίλιππο. «Παρόλο που δεν τον γνώρισα ποτέ, ο πατέρας μού μου διηγήθηκε πολλές φορές την ιστορία του βαπτίσματος. Είμαι περήφανη για τον παππού μου».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook