Πρέπει τελικά να αφήνεις το φαγητό να κρυώσει πριν το καταψύξεις;

πρέπει-τελικά-να-αφήνεις-το-φαγητό-να-κ-1534461

Είτε πραγματοποιείς τα πρώτα σου μαγειρικά πειράματα, είτε διαθέτεις μεγάλη εμπειρία, σίγουρα έχεις καταλάβει ότι η κουζίνα κρύβει αρκετά μυστικά tips που λίγοι μπορούν να εξηγήσουν. Και κάπως έτσι βρίσκεσαι να ακολουθείς συνήθειες που άκουσες ή είδες, χωρίς να γνωρίζεις πως ακριβώς λειτουργούν ή αν στην τελική είναι όντως χρήσιμες. Μια από αυτές είναι να αφήνεις το ζεστό φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις στο ψυγείο ή το καταψύξεις.

Σύμφωνα με αναλύσεις του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου απαραίτητη καθώς η ψύξη θα κρυώσει γρηγορότερα το φαγητό, αποτρέποντας μάλιστα την ανάπτυξη βακτηριών.

Ωστόσο, η τακτική αυτή δεν ισχύει για όλα τα φαγητά καθώς τα υγρά, όπως οι σούπες, μπορούν να διαταράξουν τη θερμοκρασία του ψυγείου, επηρεάζοντας τελικά τα υπόλοιπα τρόφιμα που διατηρείς μέσα σε αυτό. «Για να διατηρήσεις μια ασφαλή θερμοκρασία στο ψυγείο, τα περισσότερα τρόφιμα, ειδικά αυτά που είναι υγρά, θα πρέπει να ψύχονται κοντά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα αποθηκεύσεις» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή να τα τοποθετήσεις στο ψυγείο;

Ως γενικός κανόνας, θεωρείται ο ακόλουθος: το φαγητό πρέπει να ψύχεται στους 70 βαθμούς εντός δύο ωρών, στη συνέχεια να ψύχεται στους 41 βαθμούς ή χαμηλότερα μέσα σε τέσσερις ώρες για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Ουσιαστικά θα πρέπει να αποθηκεύεις τα φαγητά στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή που σταματάς να τα μαγειρεύεις για καλύτερη ποιότητα στη μελλοντική τους χρήση. Αν παρόλα αυτά, δύσκολα κρυώνει το φαγητό για να το καταψύξεις ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις:

Ντους με παγωμένο νερό

Αφού τοποθετήσεις το φαγητό μέσα σε μπολ, βύθισε το μέχρι τη μέση σε παγωμένο νερό. Στριφογύρισε το μερικές φορές για να κρυώσει πιο γρήγορα. Πρόσεξε, δε χρειάζεται να το βουτήξεις εντελώς μέσα στο νερό, γιατί μπορεί να βραχεί κατά λάθος το περιεχόμενο.

Μοίρασε το σε μικρότερες μερίδες

Αν διαθέτεις μεγάλο ψυγείο, αντί να βάλεις τη ζεστή κατσαρόλα μέσα σε αυτό, επηρεάζοντας τη γενική θερμοκρασία, χώρισε το φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησε τες σκόρπια μέσα σε αυτό. Έτσι, ο κίνδυνος να επηρεαστούν τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι πολύ μικρότερος.

Αφαίρεσε το φαγητό από τη ζεστή εστία μόλις τελειώσεις με το μαγείρεμα

Για να κρυώσει πιο γρήγορα και ασφαλέστερα το φαγητό δεν αρκεί απλώς να το αφαιρέσεις από το ζεστό μάτι ή τον φούρνο, όταν σταματήσεις να το μαγειρεύεις. Καλό είναι να το αφαιρέσεις κατευθείαν από το ζεστό μαγειρικό σκεύος, τοποθετώντας το σε πιάτα ή μπολ χωρίς να τα σκεπάσεις με καπάκι από πάνω για τουλάχιστον μια ώρα.

Εκμεταλλεύσου τη βοήθεια του αέρα

Ο κρύος αέρας σίγουρα θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη θερμοκρασία του φαγητού σου. Ακόμα και αν δεν έχει πρόχειρο έναν ανεμιστήρα στην κουζίνα σου, ο αέρας του παραθύρου μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά. Αφαίρεσε λοιπόν το καυτό φαγητό από το πυρέξ σε ένα ρηχό πιάτα και ακούμπησε το δίπλα στο παράθυρο. Φυσικά, να είσαι προσεκτική μην πέσει οτιδήποτε μέσα σε αυτό.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook