«Πρέπει να τους αποδεκατίσουν όλους για να παρέμβει κάποιος;» – Το ξέσπασμα της δικηγόρου των οικογενειών για το Γηροκομείο στα Χανιά

πρέπει-να-τους-αποδεκατίσουν-όλους-γ-1376027

Την άμεση παύση της λειτουργίας της Δομής αλλά και την προφυλάκιση των 7 συλληφθέντων ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Μαρία Παπαδάκη, μίλησε για την υπόθεση στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη. 

Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη, «είναι επιβεβλημένη η θέση τους υπό προσωρινή κράτηση. Γιατί έχουν αποδείξει ότι υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη γιατί η Δομή λειτουργεί και ήδη έχει εμπλακεί σε νέες υποθέσεις, οι δε λοιποί έχουν ενεργές άδειες άσκησης επαγγέλματος».

Όπως τόνισε, μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει την εποπτεύουσα αρχή και συγκεκριμένα τις υπηρεσίες της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Π.Ε. Χανίων. Άλλωστε υπάλληλοι της Περιφέρειας περιλαμβάνονται στους 36 της δικογραφίας.

«Με τα ποσοστά θανάτου το 2020 και α τρίμηνο 2021 είναι 150% όταν στο δημοτικό γηροκομείο είναι 16%  και με ποσοστό θανάτων τα έτη 2015-2019, άνω του 350% έχουμε  μια εποπτεύουσα αρχή που λέει ότι όλα πήγαιναν καλά και ότι ουδέν μεμπτόν προέκυψε από τους ελέγχους.

Αυτοί που πήγαιναν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δεν παρατηρούσαν ότι τα γεροντάκια που είχαν δει στον προηγούμενο έλεγχο, είχαν εξαφανιστεί όλα;

Πόσους υπερήλικες πρέπει να θάψουμε για να σταματήσουν να μας λένε ότι ουδέποτε απασχόλησε τις Αρχές η δομή και ήταν ένα κόσμημα για την Κρήτη;» διερωτήθηκε η κα Παπαδάκη.

Αυτή τη στιγμή, στην δομή παραμένουν περίπου 40 φιλοξενούμενοι. «Τα ποσοστά θανάτων στη δομή έχουν αλλάξει, οι θάνατοι έχουν κάθετα μειωθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δηλαδή πρέπει να τους αποδεκατίσουν όλους για να παρέμβει κάποιος;» ανέφερε, τονίζοντας ότι «πρέπει να λάβει τα μέτρα της η Πολιτεία».

«Μικρογραφία του ποινικού κώδικα»

Όπως ανέφερε η κα Παπαδάκη, «την εικόνα της εγκληματικής οργάνωσης την είχα αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή. Αυτό που με εξέπληξε ήταν ο αριθμός των εμπλεκομένων, αυτό ήταν κάτι που κι εγώ αγνοούσα. Ο αριθμός των εμπλεκομένων και η ευρεία γκάμα των αδικημάτων. Έχουμε μια μικρογραφία του ποινικού κώδικα, έχουμε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, έκθεση, απάτη, πλαστογραφία, έκδοση ψευδών πιστοποιητικών. Είναι κάτι πραγματικά φρικιαστικό αυτό που αντιμετωπίζουμε στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Για την λειτουργία της Δομής

«Δυστυχώς  είναι γεγονός ότι συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα χάριν αυτής της παραμονής της σε λειτουργία, κατάφερε να εμπλακεί και σε νέα αδικήματα, τα Χριστούγεννα φέτος και πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Και πάλι σε βάρος ηλικιωμένου» τόνισε, ερωτηθείσα σχετικά.

To 2011 βγήκε απόφασης σφράγισης η οποία παραλείφθηκε και είπαν ότι δήθεν οι συγγενείς των περιθαλπόμενων αρνούνταν να τους πάρουν ενώ η  αλήθεια είναι ότι ουδέποτε έδωσε η Μονάδα τα στοιχεία των συγγενών στις Αρχές.

Στην συνέχεια έχουμε επέκταση άδειας λειτουργίας της μονάδας αλλά και πολλές δηλώσεις του τύπου «ουδέποτε διαπιστώθηκε το παραμικρό» «είναι μια μονάδα – κόσμημα» στη συνέχεια έχουμε ανάκληση των συμβάσεων εργασίας δύο εργαζομένων μαρτύρων κατηγορίας και το αποκορύφωμα είναι ότι έχουμε και κατηγορίες σε βάρος υπαλλήλων της Περιφέρειας, οπότε ξέρετε ότι είναι αυτό είναι λίγο περίεργο.

«Πρόληψη αντί για καταστολή»

Όσο για την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία ζητά κάθαρση για την δομή, τόνισε:

«Αυτή η δομή λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο από το 2009. Ουδείς προστάτευσε τους συγγενείς των ανθρώπων αυτών με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν υπήρχε πρόληψη και εποπτεία αντί για καταστολή πάνω από μνήματα των ανθρώπων μας» τόνισε η κα Παπαδάκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αντιπεριφέρεια.

zarpanews.gr

4 thoughts on “«Πρέπει να τους αποδεκατίσουν όλους για να παρέμβει κάποιος;» – Το ξέσπασμα της δικηγόρου των οικογενειών για το Γηροκομείο στα Χανιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook