«Πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του νέου ΒΟΑΚ

Σε μία συνεδρίαση 6,5 ωρών που πραγματοποιήθηκε μεικτά, δια ζώησης και με τηλεδιάσκεψη και με περισσότερους από 20 ομιλητές, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, άναψε χθες το «πράσινο φως» για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Αυτό που αποφασίστηκε με την πλειοψηφία της περιφερειακής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας, είναι η αποδοχή της σχετικής εισήγησης που έκανε η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος ενώ έγινε αποδεκτό και το να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση, οι προτάσεις που έγιναν από το ΤΕΕ.

Εκτός από βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, τεχνικούς φορείς και περιφερειακούς συμβούλους, στην συνεδρίαση συμμετείχαν και κάτοικοι, κυρίως από την περιοχή του Αποκόρωνα που έχουν καταθέσει επιμέρους ενστάσεις για την προτεινόμενη χάραξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr οι ενστάσεις αυτές  που έχουν κατατεθεί από πολίτες και αυτοδιοικητικούς, πρόκειται να εξεταστούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί επί τούτου.

Τους βασικούς άξονες της ΜΠΕ παρουσίασαν ο Γιάννης Καρνέσης Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Στέλλα Καϊμάκη, Εκπρόσωπος της Μελετητικής Εταιρείας ADENS που εκπόνησε την ΜΠΕ του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο, αναφέρθηκε σε επιμέρους περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχόλησαν τους μελετητές, ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης, ο Διευθυντής ΠΕ.ΧΩ.Σ. Μαρίνος Κριτσωτάκης παρουσίασε την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Τις προτάσεις και παρατηρήσεις του ΟΑΚ, παρουσίασε ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού, Γιώργος Αγαπάκης.

Στη συνεδρίαση παρουσίασαν διαδοχικά τις θέσεις τους οι Δήμαρχοι Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος καθώς και ο βουλευτής του Μέρα 25 Γιώργος Λογιάδης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Χανίων Νίκου Καλογερή, Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή, Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, αρκετών εκπροσώπων φορέων και πολιτών από τις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αρναουτάκης: Το Υπουργείο να λάβει υπόψη τις προτάσεις

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως θα πρέπει «να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των επιμελητηρίων. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως πρέπει να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο». Ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως εάν το αρμόδιο υπουργείο είχε με τους δήμους και με την περιφέρεια της Κρήτης καλύτερη συνεργασία ίσως να μην υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. «Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε θετικά στο μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Τώρα βλέπουμε μια θετική εξέλιξη. Θεωρώ ότι θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία των παρατηρήσεων και των προτάσεων πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά επιμελητήρια της Κρήτης», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προτάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης από το Υπουργείο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την πεποίθηση πως το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. «Ένα κορυφαίο όργανο Δημοκρατίας που για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο ρόλος του και η συμβολή του στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης», δήλωσε.

Καλογερής: Προτεραιότητα η ασφάλεια

Την θέση του να επανεξεταστούν τα τμήματα «Βρύσες – Ατσιπόπουλο» και «Ατσιπόπουλο – Πέραμα» ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Παράλληλα, ο κ. Καλογερής, πρότεινε, «τα τμήματα του υφιστάμενου ΒΟΑΚ που θα χρησιμοποιούνται ως συνδετήριοι οδοί, να συντηρούνται από τον παραχωρησιούχο, να αναλάβει την συντήρηση».

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη για ομοψυχία πάνω στο θέμα:

«Η πρόταση η οποία βγήκε και δουλεύτηκε από πάρα πολλούς ανθρώπους να φύγει από εδώ πάρα πολύ ενισχυμένη. Να φύγει μια ενιαία πρόταση« ανέφερε.

Λιονή: Αναπτυξιακά κοιτάμε προς Δυσμάς

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, εξήγησε πως «στο Ρέθυμνο επειδή το διατρέχει ο ΒΟΑΚ σε όλο του το μήκος, έχουν προκύψει επιμέρους ζητήματα. Θα ήθελα να βάλω τα εξής δύο ζητήματα: Πρώτον, ο δρόμος Σούδα Αεροδρόμιο, για το Ρέθυμνο είναι δρόμος ζωής ειδικά σε λίγα χρόνια που απομακρύνεται το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Αναπτυξιακά κοιτάμε προς δυσμάς.

Συριγωνάκης: Να μην υπάρξει φειδώ σε χρήμα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης τόνισε: «Έχω την αίσθηση ότι καθυστερούμε λίγο και χάνεται όχι μόνο χρήμα αλλά και ανθρώπινες ζωές. Να κινηθούμε με γνώμονα την ασφάλεια και να μην υπάρξει φειδώ σε χρήματα ούτε σε χρόνο.

Τα σημεία που πρέπει να δούμε: Κόμβος Επισκοπής, Κόμβος Κοκκίνη Χάνι, το Φόδελε και εγκαταστάσεις στα Λινοπεραμάτα όπου πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση»

Γουλιδάκης: Είμαστε τμήμα της Κρήτης

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Ιωάννης Γουλιδάκης τόνισε πως «εμείς δεν νιώθουμε ότι είμαστε ένα άλλο τμήμα από το σύνολο της Κρήτης. Θέλουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό έργο που θα συνδέει με ασφάλεια όλο το νησί και ζήτησε «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα από το Καλό Χωριό μέχρι τη Σητεία αλλά και να συνδέονται και οι τέσσερις πόλεις του Λασιθίου, είτε με τον νέο ΒΟΑΚ είτε με το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Καρνέσης: «Θα μελετηθούν όλες οι προτάσεις»

«Όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης θα μελετηθούν ενδελεχώς από το Υπουργείο Υποδομών», δήλωσε ο κ. Καρνέσης, εξηγώντας παράλληλα πως η τελική άποψη του Υπουργείου Υποδομών θα λάβει υπόψη ό,τι εύλογο και λογικό έχει υποβληθεί από τους φορείς που έχουν γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και όσα προτείνονται από το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα για να διαμορφώσει την οριστική του πρόταση. Στη συνέχεια θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Πιστεύω ότι η χάραξη του δρόμου δεν θα αμφισβητηθεί σε κανένα σημείο ριζικά από το περιφερειακό συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών.

Ενστάσεις στον Αποκόρωνα

Σοβαρές ενστάσεις για την χάραξη ειδικά στην περιοχή του Αποκόρωνα διατύπωσαν κάτοικοι της περιοχής ενώ ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί με ομοψυχία η όποια απόφαση παρθεί από την Περιφέρεια.

Η κάτοικος και επιχειρηματίας της περιοχής, Ρωξάνη Βλάμη, μετέφερε την διαφωνία των κατοίκων για τον σχεδιαζόμενο κόμβο Καλυβών: « Έρχεται να αφανίσει την τοπική ανάπτυξη και τις συναρπαστικές προοπτικές πολιτιστικής και πράσινης επιχειρηματικότητας. Τραυματίζει την ιστορική μνήμη -καθώς το μετόχι Σκορδυλιανη- που είναι σε διαδικασία ανακήρυξης ως βυζαντινού μνημείου, καταστρέφεται» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Περιοχή Γεωργιούπολης

Αναλυτικότερα, τα Τεχνικά Επιμελητήρια στις προτάσεις τους προκρίνουν για την περιοχή της Γεωργιούπολης την νότια λύση, η οποία θα είναι και φθηνότερη, ο κόμβος Επισκοπής προτείνουν να πάει νοτιότερα ενώ πρόταση υπάρχει και για το τμήμα Αμάρι – Σκαλέτα.

Ο Αλέξανδος Μαρκογιαννάκης

«Το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΒΟΑΚ μετά από τόσα χρόνια προσδοκιών είναι μια ιστορική στιγμή. Έχει όμως και μια άλλη ανάγνωση στα μάτια των πολιτών: η ημερομηνία της σημερινής μας συζήτησης είναι αδιάψευστος μάρτυρας της μεγάλης καθυστέρησης ενός έργου που θα έπρεπε προ πολλού να έχει ολοκληρωθεί στην Κρήτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη «να μη χαθεί η επενδυτική και αναπτυξιακή συγκυρία που δρομολογείται με την ταυτόχρονη υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών: του νέου αεροδρομίου, του ΒΟΑΚ και των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη συνδυασμένη και ταχεία υλοποίηση αυτών των έργων, η Κρήτη θα βγει από την αναπτυξιακή αναιμία δεκαετιών. Ευθύνη του Υπουργείου παραμένει όπου υπάρχουν επιμέρους προβληματισμοί να εξεταστούν άμεσα και με προσοχή, ώστε να μην ζητήματα τα οποία θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις».

Τέλος, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει τη μεγάλη σημασία των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που θα συμπληρώνουν το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, τονίζοντας: «Θα πρέπει να θεωρήσουμε συνολικά το έργο ως ένα πλέγμα συγκοινωνιακών παρεμβάσεων που θα καταστήσουν όλη την Κρήτη προσβάσιμη συγκοινωνιακά, μεταφορικά, οικονομικά. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για τις συνδέσεις του ΒΟΑΚ με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού και η ίδια προσοχή πρέπει να δοθεί και στον σχεδιασμό των καθέτων οδών που θα συνδέουν το ριγμένο νότιο τμήμα της Κρήτης με τον βόρειο άξονα. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η αναπτυξιακή ανισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου».

«Οφείλουμε στους Κρητικούς και στις Κρητικές την ολοκλήρωση, επιτέλους μετά από τόσες δεκαετίες, ενός έργου πνοής για την ανάπτυξη του τόπου και προστασίας για τις ζωές των κατοίκων του», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Ανυπόταχτη Κρήτη» περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιαγκαλάκης, σε γραπτή του δήλωση, τόνισε:
«Πολλά λέχθηκαν σήμερα περί ιστορικότητα της μέρας. Η αλήθεια είναι πως επτά μήνες μετά την παρουσίαση της νέας χάραξης από τον πρωθυπουργό το λες και… επιτυχία να διατυπώνει γνώμη το περιφερειακό συμβούλιο εκ των υστέρων. Και μάλιστα μόνο επί τεχνικών θεμάτων. Για τον τρόπο χρηματοδότησης, για την επιβολή διοδίων, η παρουσίαση της ΜΠΕ ήταν αλλά λόγια ν’αγαπιόμαστε.
Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι ο ΒΟΑΚ, ο τρόπος χρηματοδότησης και κατασκευής του αποτελούν ένα ακόμα επεισόδιο της “αμαρτωλής” ιστορίας της κατασκευής των αυτοκινητοδρομων στη Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ιστορίας που περιλαμβάνει σκανδαλώδεις ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κατασκευαστικο κεφάλαιο με αποτέλεσμα να εισπράττει τεράστια κέρδη από διόδια, από αποζημιώσεις, από την ιδιωτικοποίηση τελικά των αυτοκινητοδρομων. Και όλα αυτά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Η χάραξη παρουσιάζεται σαν κάτι τετελεσμένο και η παρουσίαση των διαφωνιών και των ενστάσεων μάλλον για τα μάτια του κόσμου γίνεται σαν επίφαση δημοκρατίας.
Η ανάγκη που έχει ο τόπος για ένα δημόσιο ασφαλή αυτοκινητόδρομο για όλο τον λαό σίγουρα δεν ικανοποιείται από τις κατευθύνσεις που δίνουν η Κυβέρνηση της ΝΔ (και παλαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ) και αποδέχεται η Περιφέρεια»
zarpanews.gr – Φανή  Νικηφοράκη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ για την αναφορά στην ένστασή μας. Θα ήθελα να σας ζητήσω τη διόρθωση ενός σημαντικού σημείου που αφορά την διαδικασία χαρακτηρισμού του Μετοχίου Σκορδυλιανή/Κτήμα Ρωξάνη και δεν αναφέρεται ορθά στο άρθρο σας. Δεν βρίσκεται σε διαδικασία χαρακτηρισμού ως «Βυζαντινό Μνημείο» αλλά ως «Νεώτερο Μνημείο». Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Με εκτίμηση, Ρωξάνη Βλάμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ