«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο εμβόλιο της AstraZeneca

πράσινο-φως-από-την-κομισιόν-στο-εμβ-1170098

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το  πράσινο φως για τη διάθεση του εμβολίου της  AstraZeneca λίγες ώρες μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Στη σχετική ανακοίνωση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η ΕΕ αναμένει από την εταιρεία την πράδοση και των 400 εκατομμυρίων δόσεων «όπως έχει συμφωνηθεί».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους εταίρους μας παγκοσμίως»  πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca, λέγοντας ότι βάσει αυτού η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη.

Πριν από το πράσινο φως της Κομισιόν ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο της AstraZeneca για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών.

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και συνέστησε με συναίνεση την επίσημη άδεια κυκλοφορίας υπό όρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα εξασφαλίσει στους πολίτες της ΕΕ ότι το εμβόλιο πληροί τα πρότυπα της ΕΕ και διασφαλίζει τους ελέγχους και τις υποχρεώσεις για την υποστήριξη εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Με αυτήν την τρίτη θετική γνώμη, έχουμε επεκτείνει περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που διατίθενται στα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία των πολιτών τους», δήλωσε η Έμερ Κουκ, Εκτελεστική Διευθύντρια του EMA. «Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, αξιολόγησσαμε αυστηρά αυτό το εμβόλιο και η επιστημονική βάση του έργου μας στηρίζει τη σταθερή δέσμευσή μας για προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα σε άτομα άνω των 55 ετών για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργεί το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα. Ωστόσο, αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοαπόκριση και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται ως δύο δόσεις στον βραχίονα, η δεύτερη μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται καθώς χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook