Πούτιν σε Ερντογάν: Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, είναι η ασφαλέστερη οδός

πούτιν-σε-ερντογάν-φυσικό-αέριο-στην-ε-1543599

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κεκλεισμένων των θυρών τετ-α-τετ του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος έταξε στον Τούρκο ομόλογό του πως θα κάνει την Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβου φυσικού αερίου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η yeni safak, ο Πούτιν δεσμεύτηκε πως θα στείλει στην Ευρώπη φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αφού αποτελεί την ασφαλέστερη οδό.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών γι’ αυτόν τον κόμβο, που θα δημιουργούσαμε μαζί, θα μπορούσε να είναι πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας, «σήμερα οι τιμές είναι υψηλές, θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τη μεταφορά των σιτηρών, τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τα περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Δεν έλειψαν και οι κατηγορίες από τον Ρώσο πρόεδρο προς την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, «προσπάθησε να προκαλέσει δολιοφθορά στον TurkStream, την οποία προλάβαμε».

Δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα ουκρανικά σιτηρά και υποσχέθηκε τα ρωσικά σιτηρά να μεταφερθούν σε υπανάπτυκτες χώρες μέσω Τουρκίας.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην τουρμπίνα Ακουγιού λέγοντας, πως «το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα κάνει έναν διαφορετικό ήχο στον κόσμο». Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε, πως θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εγκαίρως για την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας.

Χθες ο Πούτιν θέλησε να τρολάρει την Ευρώπη λέγοντας από το βήμα του συνεδρίου Moscow Energy Week πως «δεν φταίει η Ρωσία που οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται καυσόξυλα για τον χειμώνα, όπως στον Μεσαίωνα» εκφράζοντας την άποψη ότι «οι σαμποτέρ στον Nord Stream επιδιώκουν να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε βοήθεια τόσο για τη συνέχιση της υφιστάμενης συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών όσο και για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, όπως είπατε, σε φτωχές χώρες μέσω της Τουρκίας. Μπορούμε να συνεργαστούμε επειδή δίνουμε [μεγαλύτερη] σημασία στις φτωχές χώρες από ό,τι στις αναπτυγμένες.

Αν το εφαρμόσουμε αυτό, μπορούμε να αλλάξουμε την ισορροπία υπέρ των φτωχών χωρών. Είμαι βέβαιος ότι τα κοινά μας βήματα θα ανησυχήσουν ορισμένες πλευρές και ορισμένες χώρες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις μας θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις, θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας».

ieidiseis.gr

One thought on “Πούτιν σε Ερντογάν: Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, είναι η ασφαλέστερη οδός

  1. Άλλη μία μεγάλη διπλωματική νίκη της Ε.Ε. και του γκαβού εις βάρος της Ρωσίας και της Τουρκίας.Αυτό γίνεται όταν είσαι «στην σωστή πλευρά της Ιστορίας»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook