Πούτιν: Παράνομες οι κυρώσεις της Δύσης – Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως

πούτιν-παράνομες-οι-κυρώσεις-της-δύση-1384203

Η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πληρώσει τα διεθνή της χρέη σε ρούβλια και ότι προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις σταθεροποιείται.

Ρωσικό «όχι» στην κατάπαυση του πυρός

«Άκαρπη» ήταν η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Ρώσου Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία έγινε νωρίτερα στην Αττάλεια παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τις δηλώσεις των δυο αξιωματούχων διαπιστώθηκε πως το χάσμα ανάμεσα στις χώρες τους είναι προς το παρόν αγεφύρωτο, ενόσω ο πόλεμος μαίνεται επί 15η ημέρα.

Ο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού η στάση της Ρωσίας παραμένει αδιάλλακτη. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε ο Ουκρανός, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανέφερε τα θέματα που έθεσε στο «τραπέζι» των συνομιλιών. «Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ουσιαστικά η ουκρανική κρίση.

Επιτέθηκε δε και στη Δύση, λέγοντας πως όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους. Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον βομβαρδισμό νοσοκομείου παιδιών στη Μαριούπολη, λέγοντας αυτός έγινε μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», είπε, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Λαβρόφ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα. Και οι δύο συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook