Πού πρέπει να δώσετε προσοχή αν χρειαστεί να κάνετε τεστ κορονοϊού

πού-πρέπει-να-δώσετε-προσοχή-αν-χρειασ-1142170

Τρέξατε να κάνετε τεστ για τον κορονοϊό, έχοντας κάποιες ενοχλήσεις ή απλά για προληπτικούς λόγους. Το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό και ηρεμήσατε, συνεχίζοντας την όποια καθημερινότητά σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ενδεχομένως η πραγματικότητα να μην είναι αυτή. Είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι δεν έχετε τον ιό, αλλά σημαίνει ότι δεν έχετε τον ιό κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, λένε οι ειδικοί. Τα τεστ δεν είναι αρκετά ευαίσθητα για να εντοπίσουν ίχνη του ιού την ημέρα μετά τη μόλυνση και μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τη μόλυνση για να ανιχνευτεί.

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για το τεστ

Ο Covid-19 έχει περίοδο επώασης από 2 έως 14 ημέρες. Περίπου τα μισά άτομα που προσβάλλονται θα εμφανίσουν συμπτώματα εντός 5 ημερών από την έκθεση. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες.

Κάτι που σημαίνει ότι αν έχετε εκτεθεί στον ιό, μπορεί να κάνετε τεστ 2-3 μέρες αργότερα και να βγει αρνητικό και την 8η μέρα να εμφανίσετε συμπτώματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε το τεστ, αλλά ότι από μόνο του το τεστ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα μεταδώσετε τον ιό. Ένα τεστ που πραγματοποιήθηκε μετά από 5 ημέρες καραντίνας είναι πολύ πιο έγκυρο σχετικά με το εάν έχετε τον ιό από ένα που έχει γίνει χωρίς καραντίνα.

Πότε η καραντίνα έχει νόημα

Εάν θέλετε το τεστ να γίνει σωστά, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται την παραμικρή αλληλεπίδραση με όσους δεν διαμένουν μαζί σας και να αποκλείσετε οποιαδήποτε έκθεση.

Σίγουρα πρόκειται για κάτι δύσκολο, αλλά αυτός ο τύπος καραντίνας εκτιμάται από τους ειδικούς ότι είναι ο καλύτερος για να διασφαλιστεί ότι ένα αρνητικό τεστ δεν είναι ψευδές.

Τα τεστ είναι πιο χρήσιμα όταν γίνονται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού σε ευρεία κλίμακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τεστ είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για την ευρύτερη στρατηγική για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού σε μια περιοχή. Δεν βοηθάει, όμως, στην περίπτωση κάποιου που απλά θέλει να το κάνει για προληπτικούς λόγους.

Αρνητικό τεστ και μέτρα ασφαλείας

Ακόμα και αν το τεστ που κάνατε βγήκε αρνητικό, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε να προσέχετε και να τηρείται τα μέτρα ασφαλείας. Ιδίως αν δεν έχετε εφαρμόσει σωστά την καραντίνα. Η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι απαραίτητα, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να συμπεριφερόμαστε και να ενεργούμε σαν να έχουμε εκτεθεί στον ιό.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook