Πού οδεύει το Brexit; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

πού-οδεύει-το-brexit-ποια-είναι-τα-πιθανά-σε-807446

Το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το Brexit;

Brexit χωρίς συμφωνία

Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν, και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται πολύ το σενάριο αυτό. Ειδικότερα ανησυχούν για την κατάρρευση της στερλίνας, την εκτόξευση του πληθωρισμού και την οικονομική ύφεση, με την επιστροφή των δασμών και το φάσμα των ελλείψεων σε είδη διατροφής, καύσιμα και φάρμακα.

Η ειρωνεία της κατάστασης: ακόμη και όταν θα έχουν αποχωρήσει, οι Βρετανοί θα πρέπει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την μελλοντική τους σχέση και τίποτε δεν θα εμποδίσει τότε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξαναβάλει στο τραπέζι την περίφημη ρήτρα που αρνείται με όλες του τις δυνάμεις ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Νέα αναβολή

Οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν δεσμευτικό νόμο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει και τρίτη αναβολή του Brexit με την παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Η βρετανική αντιπολίτευση, αλλά και οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις, προτίθενται να ψηφίσουν ένα τέτοιο κείμενο, ακόμη και αν ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να εκδιώξει τους αντάρτες από το Συντηρητικό Κόμμα. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει αναβολή από τις Βρυξέλλες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook