Που εστιάζουν οι ιατροδικαστές για το θάνατο Βαλυράκη – Νέα ερωτηματικά από τις καταθέσεις των μαρτύρων

που-εστιάζουν-οι-ιατροδικαστές-για-το-1170423

Η εξέταση της στολής δύτη του Σήφη Βαλυράκη από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ ή τον «Δημόκριτο» ίσως αποδειχθεί τελικά το κλειδί για την διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του 77χρονου πρώην υπουργού πριν από τέσσερις ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού θα εξετάσουν τις επόμενες ώρες τους ιδιοκτήτες τριών αλιευτικών στην Ερέτρια. Αυτόπτης μάρτυρας φέρεται να υπέδειξε ότι ίσως ένα από αυτά σχετίζεται με το καταγγελλόμενο περιστατικό της προστριβής του πρώην υπουργού με χειριστή ψαράδικου, πριν από τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Τα ερωτηματικά

Ωστόσο στελέχη του Λιμενικού εξακολουθούν να διατυπώνουν ερωτήματα για ορισμένα σημεία και των νεώτερων αναφορών του εν λόγω μάρτυρα. Και κυρίως για το σημείο ότι «μετά την προστριβή του Σήφη Βαλυράκη με τον χειριστή του αλιευτικού τα δύο σκάφη απομακρύνθηκαν προς αντίθετη κατεύθυνση», Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό όσον αφορά το φουσκωτό του πρώην υπουργού, αν ο ίδιος είχε πέσει στη θάλασσα και το σκάφος του ήταν ακυβέρνητο.

O 77χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».

Ένα από τα ζητούμενα της έρευνας για τον θάνατο του πρώην υπουργού που έφερε συντριπτικά κτυπήματα από προπέλα σκάφους είναι να διαπιστωθεί αν αυτά υπήρξαν από εκείνη του δικού του φουσκωτού ή από ένα αλιευτικό που υποστηρίζει ότι είδε κοντά του ένας 40χρονος κάτοικος της περιοχής.

Η «λύση του γρίφου»

Αρχικά αναφέρθηκε ότι τη λύση του «γρίφου» μπορεί να δώσει η ανάλυση των τραυμάτων του Σήφη Βαλυράκη σε σχέση με το μέγεθος της προπέλας, προκειμένου να διακριβωθεί αν κτυπήθηκε από εκείνη του δικού του φουσκωτού ή από άλλη. Όμως ιατροδικαστές με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» σημείωναν ότι μία τέτοιου είδους σύγκριση δεν θα είναι πιθανόν δυνατή γιατί ο πρώην υπουργός δέχθηκε απανωτά «κοφτά» κτυπήματα από την προπέλα που περιστρεφόταν με ταχύτητα χιλιάδων στροφών το λεπτό κι έτσι δεν μπορεί να προσδιορισθεί η διάμετρός της.

Ωστόσο, συμπλήρωναν, ότι ίσως το μυστικό κρύβεται στη στολή που είχε φορέσει από την αρχή του ταξιδιού του ο πρώην υπουργός.

Η εξέταση και η χημική ανάλυση της πορώδους στολής (σ.σ. όπως είναι όλες των δυτών) του Σήφη Βαλυράκη θα γίνει για τον τυχόν εντοπισμό σκλήθρων (υπολειμμάτων από ξύλινη προπέλα που μπορεί να είχε το ψαράδικο) ή της ειδικής χημικής ουσίας (μουράβια) που τοποθετείται σε πολλά σκάφη – κυρίως αλιευτικά- ώστε να μην προσκολλώνται στη γάστρα του σκάφους οι θαλάσσιοι οργανισμοί. Τυχόν τέτοιο εύρημα θα αναδείξει – όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί – την εμπλοκή αλιευτικού σκάφους στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Στο μικροσκόπιο η κατάθεση 40χρονου μάρτυρα

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο του Λιμενικού είναι η κατάθεση του 40χρονου αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είναι ο μόνος που περιγράφει το προαναφερόμενο επεισόδιο του 77χρονου πολιτικού με χειριστή αγνώστου αλιευτικού, λίγο πριν την πτώση του στην θάλασσα.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στο «Νησί των Ονείρων» στην Ερέτρια κι είδε σε απόσταση περίπου 300-500 μέτρων, μέσα στη θάλασσα, το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη να έχει προσεγγισθεί από αλιευτικό σκάφος με τον χειριστή του να ζητά τον λόγο από τον πρώην υπουργό γιατί ψάρευε στην περιοχή.

Συμπλήρωσε ότι το αλιευτικό, λίγο μετά, έκανε κύκλους γύρω από το φουσκωτό προκειμένου να προκαλέσει κυματισμούς. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν είδε τον υπουργό να πέφτει στη θάλασσα κι ακολούθως διαπίστωσε ότι τα δύο σκάφη απομακρύνονταν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Με τον ίδιο να δηλώνει ότι σ’ εκείνη την φάση απομακρύνθηκε από το σημείο.

Τα ερωτηματικά

Ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες που παρακολουθούν την πορεία των ερευνών σημειώνουν ότι «στη διάρκεια της προανάκρισης έχουν εμφανισθεί το τελευταίο 24ωρο κι άλλοι μάρτυρες που κοιτούσαν στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή και οι οποίοι επίσης – δεν διαπίστωσαν την παρουσία άλλου σκάφους, πέρα από το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη.

Επίσης στο ίδιο σημείο που βρισκόταν ο εν λόγω αυτόπτης μάρτυρας είχαν κινηθεί κι άλλοι περιπατητές αυτό το κυριακάτικο μεσημέρι, αφού το «Νησί των Ονείρων» είναι συνήθης βόλτα των επισκεπτών της Ερέτριας. Κι ουδείς έχει εμφανισθεί να μιλήσει για το προαναφερόμενο περιστατικό στη θάλασσα και σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Ακόμη μας προκαλεί ορισμένα ερωτηματικά ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρει ότι το φουσκωτό του υπουργού μετά τη διένεξη με το αλιευτικό συνέχισε σε ευθεία γραμμή την κίνησή του. Κι ενώ περιγράφει άλλες λεπτομέρειες δεν είδε αν σε αυτό επέβαινε ο πρώην υπουργός.

Επιπλέον, αν ο άτυχος 77χρονος έπεσε στη θάλασσα και κτυπήθηκε από προπέλα, προκαλεί απορίες πώς ενεργοποιήθηκε πάλι η μηχανή του φουσκωτού κι απομακρυνόταν σε σταθερή κίνηση. Με το δεδομένο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της πίεσης του νερού το πηδάλιο στρίβει και το σκάφος αρχίζει να πραγματοποιεί κύκλους με τη μορφή σπιράλ. Σε μία κυκλική ελικοειδή κίνηση του σκάφους του 77χρονου την οποία διαπίστωσαν τουλάχιστον 6-7 μάρτυρες που κοίταζαν σε εκείνο το σημείο και το οποίο έβλεπαν μέχρι έως ότου έπεσε στα βράχια της «Αγίας Τριάδας».

Ακόμη εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στην αναφορά του μάρτυρα ότι παρ’ ότι είδε κι άκουσε από μεγάλη απόσταση την καταγγελλόμενη προστριβή του Σήφη Βαλυράκη με τον μυστηριώδη χειριστή δεν είδε την πτώση του στη θάλασσα. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να τεθούν ασφαλώς ερωτήματα γιατί δεν κάλεσε σε βοήθεια για την υποβοήθηση και τη διάσωση του πρώην υπουργού. Όμως εξετάζουμε σοβαρά την μαρτυρία του, θα ελέγξουμε τα ημερολόγια των 30 αλιευτικών σκαφών της περιοχής, θα προχωρήσουμε σε άρσεις απορρήτου κι όλες οι πτυχές της υπόθεσης θα διευκρινισθούν».

Στελέχη του Λιμενικού επισημαίνουν ότι ένας εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης έχει κατηγορηθεί κι ο ίδιος για παράνομη αλιεία μετά από καταγγελίες επαγγελματιών, είχαν υπάρξει πολλές δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του κι είχε πληρώσει σημαντικά πρόστιμα.

Τέλος, κύριο ζητούμενο των ερευνητών είναι γιατί κάποιος χειριστής αλιευτικού από την Ερέτρια προκάλεσε τέτοιου είδους επεισόδιο σε βάρος του 77χρονου Σήφη Βαλυράκη που διέμενε στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια και το χόμπι του ήταν σε όλους γνωστό. Μάλιστα δεν φαίνεται να είχε υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια ούτε καν παρατήρηση στον πρώην υπουργό για τη συγκεκριμένη ενασχόλησή του.

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook