Πού εντοπίστηκαν προβλήματα στα Χανιά από την κακοκαιρία – Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στον Νομό

πού-εντοπίστηκαν-προβλήματα-στα-χανι-1365214

Υποχωρούν σιγά σιγά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στα Χανιά.

Τα προβλήματα, φαίνεται μέχρι στιγμής να περιορίστηκαν στην ηλεκτροδότηση και στο οδικό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης σε αρκετά σημεία του νομού και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές (δείτε εδώ και εδώ).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο ZarpaRadio 89.6 και στην Άννα Παπακωνσταντίνου, οι αρμόδιοι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ευτυχώς δεν έχει εντοπιστεί καμία σοβαρή ζημιά μέχρι σήμερα, σε κανέναν από τους 5 δήμους.

Τα μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας, όσο και των δήμων αλλά και των ιδιωτών εργολάβων εργάζονταν συνεχώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας -όπου αυτή επιτρεπόταν.

Στον Δήμο Χανίων

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων, Γιάννη Νικηφοράκη, έως το απόγευμα της Τετάρτης όλοι οι δρόμοι θα είναι προσβάσιμοι.  «Είχαμε οργανωθεί για μεγαλύτερη χιονόπτωση, σε περιοχές Ακρωτήρι και Θέρισο, αλλά ευτυχώς το κύμα δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο περιμέναμε/ Περιορίστηκε στα ορεινά και ημιορεινά, πάνω από τα 250 μέτρα υψόμετρο και εντός της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα κυκλοφορίας».

Στον Δήμο Αποκορώνου 

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης διαβεβαίωσε πως «δεν θα αφήσουμε κανένα που να μην υπάρχει προσβασιμότητα, τουλάχιστον μέχρι αύριο». «Επιχειρούμε σε όλες τις περιοχές, με μηχανήματα που ο δήμος διαθέτει, ιδιωτών εργολάβων και της Αντιπεριφέρειας Χανίων. Επιχειρούμε από χθες, προκειμένου να κάνουμε ομαλή την προσβασιμότητα ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να προσεγγίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να το υπερασπιστούν.

Χθες το βράδυ η χιονόπτωση ήταν ακατάπαυστη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές, κυρίως πάνω από τα χωριά να αποκλειστούν ξανά. «Το σημείο είναι σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων όπου ζουν μόνιμα δύο κτηνοτρόφοι. Ο ένας ένιωσε δυσφορία. Είχαμε καθαρίσει την στάνη ωστόσο η πυκνή χιονόπτωση δυσκόλευε το κατέβασμα του προς το χωριό. Έτσι κλήθηκε η πυροσβεστική» (δείτε εδώ). Επιχειρούμε προς τα ποιμνιοστάσια. Δεν θα αφήσουμε κανένα που να μην υπάρχει προσβασιμότητα, τουλάχιστον μέχρι αύριο» είπε.

Σε ότι αφορά ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, δεν έχει εντοπίσει καμία προς το παρόν.

Στον Δήμο Πλατανιά

«Εξακολουθούμε να κρατάμε ανοιχτούς τους δρόμους. Προτεραιότητα είναι να ανοίγουμε τους δρόμους που επικοινωνούν τα χωριά με το κεντρικό οδικό δίκτυο, μετά πάμε με τους οικισμούς και στην συνέχεια θα κοιτάξουμε να δούμε τι γίνεται με τους κτηνοτρόφους που δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την προσβασιμότητά τους» είπε.

Το θέμα των αλυσίδων είναι ξεκάθαρο. Το θέμα του παγετού και της ολισθηρότητας: Μην νομίζει κανείς πως επειδή περνά ένα μηχάνημα, ο δρόμος έχει την προσβασιμότητα που είχε πριν τον χιονιά. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Έχω γίνει αποδέκτης τηλεφωνημάτων «ελάτε καθαρίστε», μην νομίζετε πως μπορούν να πάρουν τα αυτοκίνητα να μετακινηθούν χωρίς αλυσίδες ή αν το όχημα δεν είναι κατάλληλο»

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση, πρόβλημα εντοπίστηκε μόνο στην περιοχή του Πρασσέ και των Λάκκων, αλλά αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα. Σήμερα, προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κάποιο τηλεφώνημα για θέμα ηλεκτροδότησης σε χωριό, ούτε για θέμα υδροδότησης.

Στον Δήμο Κισσάμου

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισσάμου, Σπύρος Μαυροδημητράκης επεσήμανε πως «η κακοκαιρία έχει σταματήσει πλέον. Μόνο μικροί οικισμοί σε χωριά, απομακρυσμένοι, εκεί υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα αλλά συνεργεία του δήμου δουλεύουν και καθαρίζουν τον δρόμο. Σημαντικό είναι να είμαστε μπροστά από την κακοκαιρία. Είχαμε προβλέψει, είχαμε σκορπίσει μηχανήματα σε όποια σημεία είχαμε πρόβλημα τις προηγούμενες χρονιές».

Στον Δήμο Σφακίων

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν χωριά του Δήμου Σφακίων στην ηλεκτροδότηση, όπως στην Ανώπολη, ο Δήμαρχος, Μανούσος Χιωτάκης είπε πως ‘ηρθε, αλλά έπεσε ξανά το ρεύμα. «Αυτό οφείλεται σε  βλάβης την οποία δεν είχε εντοπίσει προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ. Νωρίς όμως τα ξημερώματα, πήγαν ξανά στο σημείο για την αποκατάσταση»

Σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο, ο κ. Χιωτάκης είπε πως «ο δρόμος δεν έχει ανοίξει ακόμα, είναι παγωμένος. Τα μηχανήματα όμως δουλεύουν. Συνιστούμε να μην έρθει κανείς, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς. Έχουν χρόνο να δουν το χιόνι και άλλες μέρες».

Στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου 

Προβλήματα «αποκλεισμού εντοπίστηκαν στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αντώνη Περράκη «υπάρχουν κάποιες εγκλωβισμένες γειτονιές, σε κάποια χωριά. Έχουμε στείλει μηχανήματα αυτή την στιγμή, η περιφέρεια βρίσκεται στο οδικό δίκτυο, βοηθά και σε κάποια επι μέρους χωριά. Μέχρι το μεσημέρι θα έχει αποκατασταθεί το 90% των δρόμων. Επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι καθιστά επικίνδυνη την κυκλοφορία».

Στο μεταξύ, άρθηκε το απαγορευτικό κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο σε όλη την Π.Ε. Χανίων (δείτε εδώ).

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook