Πού ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φυτό στον κόσμο

Το υποθαλάσσιο φυτό Posidonia australis είναι ένας ενιαίος οργανισμός που καλύπτει έκταση ίση με 3 φορές το εμβαδόν το Μανχάταν

Ερευνητές ανακάλυψαν τεράστια έκταση υποθαλάσσιας βλάστησης στα ανοιχτά της δυτικής Αυστραλίας, με μέγεθος ίσο με περίπου 20.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Στην πραγματικότητα η έκταση αποτελεί έναν ενιαίο οργανισμό, που σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο φυτό στη Γη, αλλά και ο μεγαλύτερος κλώνος που έχει ποτέ βρεθεί.

Έπειτα από γενετική ανάλυση, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι ο τεράστιος υποθαλάσσιος λειμώνας έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον ρηχό Κόλπο των Καρχαριών, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Περθ, είναι ένας και μοναδικός οργανισμός. Πιθανώς προήλθε από ένα μοναδικό σπόρο πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια και στη συνέχεια μέσω συνεχούς κλωνοποίησης έφθασε στο σημερινό του μέγεθος.

Η δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of Royal Society B της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών αναφέρει ότι το φυτό, ένα είδος Ποσειδωνίας (Posidonia australis), μεγαλώνει όπως το γρασίδι στην ξηρά με ρυθμό 15 έως 35 εκατοστών ετησίως. Θεωρητικά μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει απεριόριστα αν το περιβάλλον του παραμείνει σταθερό.

Το φυτό παρέχει καταφύγιο σε πληθώρα θαλάσσιων ειδών, όπως χελωνών, δελφινιών, ψαριών, καβουριών κ.α., αντέχει σε θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμών Κελσίου και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο μύκητα που έχει βρεθεί στον πλανήτη μας. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κλώνο ήταν μια άλλη Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) που καλύπτει 15 χιλιόμετρα στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα. Οι Ποσειδωνίες είναι φυτά, αν και λανθασμένα συχνά αποκαλούνται φύκια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚρήτη | Άγνωστοι βανδάλισαν δημοτικό σχολείο – Σοβαρές ζημιές σε τάξη | Photos
Επόμενο άρθροΟ Μητσοτάκης βάζει τέλος στο σενάριο για πρόωρες εκλογές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ