Power nap: Πώς λειτουργεί ο μεσημεριανός ύπνος για την υγεία

power-nap-πώς-λειτουργεί-ο-μεσημεριανός-ύπνο-1378129

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναζωογονήσετε το σώμα και το μυαλό σας. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει εάν είχατε μια κακή νύχτα ύπνου.

Αλλά είναι όλοι οι μεσημεριανοί ύπνοι ίσοι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να κοιμάστε από άλλους. Και η μεσημεριανή σιέστα μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει έναν μικρότερο υπνάκο που κυμαίνεται από 20 έως 30 λεπτά.

Όπως αποδεικνύεται, ο τρόπος που νιώθουμε μετά τον μεσημεριανό ύπνο έχει να κάνει πολύ με τους φυσικούς μας ρυθμούς ύπνου. Για παράδειγμα, ένας πλήρης κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Εάν παίρνουμε πιο σύντομους υπνάκους, αποφεύγουμε να μπούμε σε έναν πλήρη κύκλο ύπνου, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το πώς θα νιώθουμε όταν ξυπνήσουμε, συμπεριλαμβανομένου του εάν νιώθουμε ή όχι αυτό το τρομακτικό αίσθημα άγχους. Έτσι, οι μεσημεριανοί ύπνοι μπορούν να σας δώσουν αυτή τη μικρή επιπλέον ώθηση και μπορεί ακόμη και να προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη του power napping

Ο 20λεπτος υπνάκος, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, συνδέεται με βελτιωμένη εγρήγορση, διάθεση, βραχυπρόθεσμη μνήμη, εστίαση και συγκέντρωση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι ωφέλιμος ανεξάρτητα από την ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου που κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, ακόμα κι αν νιώθετε ξεκούραστοι, ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να είναι ευεργετικός. Και αν πιστεύετε ότι ο μεσημεριανός σας ύπνος πρέπει να φτάσει τα 20 λεπτά για να βιώσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα, ξανασκεφτείτε το. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sleep Research διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κοιμόντουσαν μόλις έξι λεπτά επωφελήθηκαν από βελτιωμένη επεξεργασία μνήμης.

Οι πιο σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι, σύμφωνα με το Sleep Foundation, είναι αποτελεσματικοί επειδή μας επιτρέπουν να νιώθουμε ανανεωμένοι χωρίς αδράνεια ύπνου. Η αδράνεια ύπνου είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νωθρότητα και τον λήθαργο μετά το ξύπνημα από έναν υπνάκο, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα και είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε μεσημεριανούς ύπνους που διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά. Οι τρόποι για να εξασφαλίσετε τον καλύτερο δυνατό μεσημεριανό ύπνο περιλαμβάνουν τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού, την αποφυγή ύπνου αργά την ημέρα, τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα, καθώς και τη διασφάλιση ενός φιλικού περιβάλλοντος για τον ύπνο.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook