Πότε ξεκινούν στα Χανιά οι δηλώσεις κτηματογράφησης

πότε-ξεκινούν-στα-χανιά-οι-δηλώσεις-κτ-1282070

Ξεκινά και στα Χανιά, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο. Σύμφωνα με το kathimerini.gr, υπό κτηματογράφηση βρίσκεται το 75% της περιφερειακής ενότητας, καθώς η πόλη των Χανίων και κάποιοι άλλοι οικισμοί, όπως και η Γαύδος, κτηματογραφήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κτηματολόγιο έδωσε παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ρέθυμνο και έως τις 22 Νοεμβρίου στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Χανίων αφορά πέντε δήμους: ολόκληρους τους δήμους Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων και το υπόλοιπο του δήμου Χανίων, δηλαδή τις περιοχές Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπούλου, Βαρυπέτρου, Θερίσου, Μαλάξας, Αρωνίου, Μουζούρα, Στερνών, Χωρδακίου, Καλαμίου και Τσικαλαριών.

Στο σύνολο των περιοχών αυτών εκτιμάται ότι θα συλλεγούν περίπου 570.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας. Οι υπόλοιπες περιοχές (δημοτικές ενότητες Χανίων, Σούδας, Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου και Περιβολίων, καθώς και η Γαύδος) κτηματογραφήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια – μάλιστα στη Γαύδο το κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει εντός του έτους.

Η μελέτη κτηματογράφησης των Χανίων είναι μια από τις πέντε «ορφανές», που καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει λόγω δικαστικών προσφυγών. Τη συγκεκριμένη είχαν διεκδικήσει τρεις κοινοπραξίες που προσέφυγαν δικαστικά η μια ενάντια στην άλλη – τελικώς η υπόθεση επιλύθηκε δικαστικά και η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο με προϋπολογισμό 16,2 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 40 μηνών. Απομένει να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στη μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, που λογικά αναμένεται μέσα στο έτος, ενώ μέσα στο 2022 πρόκειται να ξεκινήσει η κτηματογράφηση και στην τελευταία περιοχή (Κέρκυρα – Θεσπρωτία).

Στο μεταξύ, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες και στο Ρέθυμνο (η οποία παρατάθηκε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου) ανέκαμψε μετά την καλοκαιρινή «παύση»… λόγω της αιχμής της τουριστικής περιόδου. «Στο σύνολο της Ελλάδας η συλλογή δηλώσεων προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης. «Τον Σεπτέμβριο συνελέγησαν συνολικά σε όλες τις συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη διπλάσια δικαιώματα (102.000) από ό,τι τον Αύγουστο (54.000). Από τα 102.000 δικαιώματα του Σεπτεμβρίου, τα 42.000 αφορούν τις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, δηλαδή τις νέες συμβάσεις.

Η δυναμική που υπάρχει στις δύο περιοχές είναι πλέον καλή – οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που συνελέγησαν τον Σεπτέμβριο είναι 260% περισσότερες από ό,τι τον Αύγουστο (42.000 έναντι 16.000). Σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας έχει ανέλθει στο 82,3% των συνολικά 39,1 εκατ. (εκτιμώμενων) δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η μετάβαση στην οριστική δομή του κτηματολογίου έχει φτάσει στο 45%. Eχουν ήδη ανοίξει 9 από 17 κτηματολογικά γραφεία και 32 από τα 75 υποκαταστήματά τους».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook