Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2022 – Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό στο Taxisnet

πότε-βγαίνει-ο-ενφια-2022-πώς-θα-εκτυπώσ-1284026

Οι φορολογούμενοι σε λίγες ημέρες θα έχουν τη… χαρα να δουν τα εκκαθαριστικά για τον νεό ΕΝΦΙΑ 2022 να αναρτώνονται στο Taxisnet. Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη 2,3 δισ. ευρώ.

H ΑΑΔΕ χθες εξέδωσε ανακοίνωση πως θα κλείσει το σύστημα την Πέμπτη 7 Απριλίου για εργασίες. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι και την Πέμπτη είναι να ελέγξουν το ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά που θα τους κοστίσουν.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 11.00 το πρωί της Πέμπτης θα μπορούν να προχωρήσουν σε όποιες διορθώσεις κρίνουν απαραίτητες για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Στην περίπτωση που από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 προκύπτει καταβολή επιπλέον ΕΝΦΙΑ, τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Για ποιους θα είναι μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το σχέδιο ο συνολικός φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021.

Ο νέος φόρος θα πληρωθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης σύμφωνα με την πρόβλεψη, το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Οι μόνο που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα δείτε το εκκαθαριστικό

Μπορείτε να δείτε τα εκκαθαριστικά σας στο myAADE.gr.

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:

Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE

Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε του προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.

Από εκεί και πέρα κάνετε επιλογή έτους 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Μπορείτε πλέον να πληρώσετε με το εκκαθαριστικό αυτό.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022 θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους.

Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 αναμένεται να εξοφληθεί σε δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αυτό γίνεται για τη διευκόλυνση των φυσικών (Φ.Π), νομικών προσώπων (Ν.Π) και νομικών οντοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το έτος αυτό.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook