Πότε θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό;

πότε-θα-ξεμπερδέψουμε-με-τον-κορονοϊό-1177636

Ήρθε ξαφνικά αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα φύγει το ίδιο ξαφνικά. Ο ερχομός των εμβολίων κατά του κορονοϊού έδειξε την αρχή του τέλους. Πότε όμως θα έρθει πράγματι αυτό το πολυαναμενόμενο τέλος;

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για το πότε προοιωνίζεται το τέλος της πανδημίας. Πολλές από αυτές έχουν ήδη διαψευστεί, κάποιες άλλες τίθενται υπό την αίρεση του χρόνου. Κάποιες περιέχουν τόσες προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας που μάλλον… ανασφάλεια προκαλούν.

Στις αρχές του επόμενου έτους τοποθετεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί μέχρι τότε

Πιο μετά, κατά το καλοκαίρι του 2022 εκτιμά ο καθηγητής Νίκος Σύψας ότι θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «τον Αύγουστο του 2022, όταν θα έχουμε τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί και ο ιός».
Λίγο αργότερα, στα τέλη του 2022 τοποθετεί ο Μπιλ Γκέιτς την «πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα» καθώς, όπως υποστηρίζει, έως τότε θα είναι διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, έχει προσφέρει πολλά εκατομμύρια στην ιατρική έρευνα, επεσήμανε ότι με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, απελευθερώνονται δόσεις των εμβολίων για να μοιραστούν και σε άλλες χώρες.

Ο ίδιος δεν αναμένει να λήξει ο εφιάλτης της Covid-19 μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, ωστόσο δήλωσε και πάλι αισιόδοξος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιοριστεί σε «πολύ μικρά νούμερα» μέχρι το τέλος του 2022.

Μία πανδημία μέσα στην άλλη

Tην άποψη ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει έως το 2024, διατύπωσε προ λίγων μηνών, με συνέντευξη του στο CNNi ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, Νικόλας Χρηστάκης.

Συγκεκριμένα, ο ελληνοαμερικανός καθηγητής διαιρεί την επιδημία του κορωναϊού σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη είναι η άμεση, που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, η ενδιάμεση, που θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2023, και η μετά τη πανδημία περίοδο που θα ξεκινήσει «περίπου» το 2024.

«Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος, μέχρι τα τέλη του 2021, προτού φθάσουμε σ’ αυτό το σημαντικό ορόσημο της ανοσίας της αγέλης, είτε με φυσικό τρόπο, καθώς ο κορωνϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ή τεχνηέντως μέσω των εμβολιασμών» έλεγε τότε ο κ. Χρηστάκης.

Ως προς την ενδιάμεση περίοδο, μετά το τέλος 2021, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναρρώσουμε όχι από τον επιδημιολογικό αντίκτυπο του ιού, αλλά από τον ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειάζονται διαρκή ιατρική φροντίδα ακόμη και όταν μείνει πίσω μας ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook