Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Έτσι θα καταλάβουμε ότι «σφυρίζει» λήξη

πότε-θα-τελειώσει-ο-κορονοϊός-έτσι-θα-κ-1260824

Κατά καιρούς ακούμε πολλές προβλέψεις για το τέλος του κορονοϊού, της πανδημίας που άλλαξε τα πάντα, αλλά ήταν μια για πάντα; Ή πλησιάζουμε στο τέλος; Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε σήμερα για την πορεία της Covid στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο κ. Βατόπουλος αποκάλυψε καλά νέα, λέγοντας πως είναι υπαρκτό σενάριο «να μας εγκαταλείψει ο ιός το επόμενο καλοκαίρι», δηλαδή το 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα κριθούν από το επόμενο κύμα που θα δείξει και το πώς θα εξελιχθεί.

«Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς τη λήξη της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανό. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε και εξήγησε ότι είναι παγκόσμιο δίλημμα αν θα γίνει τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

Όσο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής σημείωσε πως ίσως χρειαστεί, γιατί υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας, έστω και ελαφρύ, η μάσκα θα είναι χρήσιμη».

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορονοϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook