Πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

πότε-θα-πραγματοποιηθεί-η-πρώτη-ψηφοφ-983298

Για την ερχόμενη Τετάρτη στις 22 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της πρότασης Μητσοτάκη για την Αικατερινή Σακελλαροπούλου ως υποψήφια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Αυτό σημαίνει ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου θα πραγματοποιηθεί στις 23 ή 24 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος αριθμός απαιτείται και στη δεύτερη ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει εκλογή στις 22 Ιανουαρίου.

Η τρίτη ψηφοφορία, αν απαιτηθεί θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, και εκεί απαιτούνται 180 ψήφοι, η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί – αν χρειαστεί – στις 7 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook