Πότε θα εμβολιαστούν οι πολίτες 18-39 ετών

πότε-θα-εμβολιαστούν-οι-πολίτες-18-39-ετών-1156873

Πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 18-39

Οι επόμενες ηλικιακές ομάδες, οι νεότεροι των 40 ετών, θα εμβολιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανώς κάποιοι εξ αυτών να κλείσουν ραντεβού τον Ιούνιο. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στις παραδόσεις. Αυτό απάντησε σε ερώτημα που του έθεσε το iEidiseis ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς, Μάριος Θεμιστοκλέους στο περιθώριο της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου που για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες έγινε δια ζώσης.

Συγκεκριμένα, την επόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος για την εκστρατεία «Ελευθερία». Ο γ.γ. έδωσε μάλιστα και αναλυτικά το πρόγραμμα παραδόσεων για τα εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca, Moderna και J&J.

Σύμφωνα με αυτή, η εταιρεία Pfizer μας επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων και επιπλέον από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του Μαϊου. Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις. Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένουμε από αυτήν 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου.

Και σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους: «Με βάση τα διαθέσιμα ραντεβού που έχουμε και τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις, την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια. Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34».

Το iEidiseis ρώτησε τον γ.γ. ΥΥΚΑ αν ισχύει ότι θα ανοίξουν τα ραντεβού και για τους νεότερους μέσα στον Ιούνιο και η απάντηση που έλαβε είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις παραδόσεις αν και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι τα εμβόλια τα παραλαμβάνει κεντρικά η ΕΕ και μοιράζονται στα κράτη- μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό τούς. Μάλιστα η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την AstraZeneca οδήγησε προ ημερών την ΕΕ στην απόφαση να σταματήσει μετά τα τέλη Ιουνίου τις παραλαβές του εμβολίου από τη συγκεκριμένη εταιρία. Και το ρεπορτάζ του iEidiseis έχει καθησυχάσει όσους έκαναν την πρώτη δόση και περιμένουν να κάνουν την δεύτερη ότι επάρκεια υπάρχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook