Πότε θα αρχίσει η διανομή των ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία

πότε-θα-αρχίσει-η-διανομή-των-ακριβών-φ-930434

Στις αρχές του νέου έτους δηλαδή σε περίπου τέσσερις μήνες από σήμερα, υπολογίζεται ότι θα αρχίσει η διανομή των ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr στο διάστημα αυτό θα ετοιμασθεί από το υπουργείο Υγείας μέσω ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ ένα ειδικό μηχανογραφικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να εγκατασταθεί σε όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Το νέο σύστημα θα προορίζεται αποκλειστικά για τη διανομή των ακριβών φαρμάκων και συγκεκριμένα για τις δύο κατηγορίες, τα ογκολογικά και τα σκευάσματα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Να υπενθυμιστεί ότι μόνο 59 φάρμακα θα διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία θα είναι σε μορφή χαπιού, και όχι σε ενέσιμη μορφή, ώστε να μη χρειάζεται συμβολή ιατρού.

Ήδη όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα είναι πιλοτικό και μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών για την πιθανή διάθεση όλων των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Κάτι το οποίο άλλωστε ζήτησε ο κλάδος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει συμφωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαθέτουν οι φαρμακοποιοί δωρεάν τα ακριβά σκευάσματα στους ασθενείς μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2020, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την αποζημίωσή τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

Παρότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, φαίνεται πως τεχνικά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα. Γι’ αυτό, στο μεταξύ, προσλαμβάνονται φαρμακοποιοί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων.

Πάντως, με το νέο σύστημα οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη συνταγή του φαρμάκου από τον γιατρό τους. Στη συνέχεια θα πηγαίνουν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους όπου ο φαρμακοποιός θα την καταχωρεί στο νέο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό σύστημα που ετοιμάζεται. Έτσι θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος όμως θα πρέπει να δίνει έγκριση για τη χορήγηση φαρμάκου, κάτι που θα πρέπει να γίνεται εντός μίας ημέρας.

Ο ΕΟΠΥΥ θα αναλαμβάνει να προμηθεύεται το φάρμακο απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία και θα ενημερώνει όταν το σκεύασμα θα είναι έτοιμο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος τον φαρμακοποιό. Έτσι ο ασθενής θα καλείται να το παραλάβει.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook