Πότε λήγουν τα μέτρα για την τιμή στο ρεύμα – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

πότε-λήγουν-τα-μέτρα-για-την-τιμή-στο-ρε-1465196

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, πολλά είναι τα νοικοκυριά που ανησυχούν για τις τιμές στο ρεύμα, καθώς τα έκτακτα μέτρα που ψηφίστηκαν πέρσι λήγουν την 1η Ιουλίου 2023.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά φαίνεται πως θα πάρουν τον δρόμο της παράτασης, καθώς αποτελούν τη φαρέτρα απέναντι σε πιθανές νέες αυξήσεις στα τιμολόγια με εξτρά μπόνους στα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται να εκδώσουν κοινή απόφαση με την οποία το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2022 και το οποίο λήγει την 1η Ιουλίου 2023, θα έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ρεύμα: Τα έκτακτα μέτρα που θα παραταθούν

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα έκτακτα μέτρα τα οποία αναμένεται να παραταθούν είναι τα εξής:

  • Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς στη χονδρεμπορική αγορά. Πρόκειται για το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.
  • Η χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αν και εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Η δυνατότητα της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς την επιβολή οικονομικού πέναλτι.
  • Η ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων ρεύματος του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.
  • Πού έχουν φτάσει τα «φέσια» από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος

Την ίδια ώρα, οι «ενεργειακοί τουρίστες» που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας ανεξόφλητους τους προηγούμενους λογαριασμούς εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -μόλις από τον Αύγουστο- να φτάνουν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά μάλιστα, τα απλήρωτα τιμολόγια ρεύματος φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι ανεξόφλητες οφειλές εκτινάχθηκαν στο 1 δισ. ευρώ συνολικά, με τα 500 εξ αυτών να έχουν προστεθεί στο υπέρογκο ποσό, μόνο μέσα στο δεκάμηνο Αυγούστου 2022-Μαΐου 2023.

Τα νούμερα αυτά μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής της «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ (Συνδέσμου των Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας), Γιάννης Μητρόπουλος, που έκανε λόγο για «πληγή» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Πάγιο αίτημα των προμηθευτών είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Άρθρο 42 στον Κώδικα Προμήθειας, ώστε οι εταιρείες να μπορούν υπό προϋποθέσεις να ζητήσουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης πρώην πελατών τους που έχουν αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς και έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook