Πότε καταργούνται τα rapid test για ανεμβολίαστους σε λιανεμπόριο και εστίαση και πότε επιστρέφουν ξανά

πότε-καταργούνται-τα-rapid-test-για-ανεμβολία-1394253

Από τους Δελφούς όπου διεξάγεται το 7ο Οικονομικό Φόρουμ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει πρακτικά η χαλάρωση θα διαρκέσει 4 μήνες.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση χωρίς αρνητικό rapid test, ωστόσο, από τα πιο επίσημα χείλη έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι τα μέτρα θα επιστρέψουν.

Από τους Δελφούς όπου διεξάγεται το 7ο Οικονομικό Φόρουμ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ούτε εξάμηνο δεν θα κρατήσει η χαλάρωση για τους ανεμβολίαστους, που απλά δεν θα χρειάζονται τεστ για να καθίσουν -έτσι κι αλλιώς- κι αλλιώς στους ανοιχτούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, η επιστροφή τους θα είναι ουσιαστικά για τέσσερις με πέντε μήνες.

«Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ» δήλωσε επίσης.

Πότε καταργούνται τα μέτρα για όλους

Όπως όλα δείχνουν, το Πάσχα 2022 θα το περάσουμε με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, αφού η ημερομηνία-ορόσημο για τη χαλάρωση είναι η 2η Μαΐου.

Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού οι πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις για να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης αλλά και στο λιανεμπόριο, ενώ όσοι θεωρούνται ακόμα ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και χρειάζονται αρνητικό rapid για τα υπόλοιπα.

Ο σχεδιασμός -μέχρι στιγμής- να καταργείται η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test για την εστίαση και το λιανεμπόριο, φέρνοντας «ανάσα» προ-covid εποχών. Όμως, η «ελευθερία» αυτή, και μέλη της Επιτροπής αλλά και κυβερνητικά στελέχη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα είναι προσωρινή, καθώς τα μέτρα θα επιστρέψουν από φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Για το καλοκαίρι επίσης έχει συζητηθεί να γίνει «αναστολή» και των rapid test και των PCR, αφού δεν αποκλείεται ο έλεγχος για τα κρούσματα να γίνεται μόνο με self test.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι σήμερα

Η νέα η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, καταργεί τα υποχρεωτικά rapid test και τους «ανοίγει» τον δρόμο για τα κέντρα διασκέδασης για περισσότερους μήνες, αφού πλέον δεν θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σήμερα, και μέχρι τις νέες ανακοινώσεις, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι:

Στους έξι μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης

Στους εννέα μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι έχει αλλάξει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Από 5 Απριλίου, με τα νέα δεδομένα στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών, δεν είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για νοσήσαντες και μερικώς εμβολιασμένους που θεωρούνταν ανεμβολίαστοι και έπρεπε να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για την εργασία τους. Πλέον μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά με τα πιστοποιητικά για δύο ή τρεις παραπάνω μήνες.

Πότε καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Επρόκειτο για το μέτρο που θα αφορούσε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και είχε συζητηθεί να καταργηθεί προς το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε κάποιες από προηγούμενες δηλώσεις του, ο Θάνος Πλεύρης ανέτρεψε το πλάνο.

Παρότι είχε προηγηθεί η πολυσυζητημένη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μαθητές, ότι πολύ σύντομα δεν θα φορούν μάσκες στις τάξεις, φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο, μετά την κατάργηση των πιστοποιητικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης είχε βάλει «φρένο» στο σενάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας.»

One thought on “Πότε καταργούνται τα rapid test για ανεμβολίαστους σε λιανεμπόριο και εστίαση και πότε επιστρέφουν ξανά

  1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΤΑ ΦΑΣΤΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ, (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ)
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΛΛΩΝ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ( ΠΛΕΥΡΗΣ – ΒΟΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook