Πότε καταργείται η καραντίνα για εμβολιασμένους – Τι ισχύει για ανεμβολίαστους

Κανέναν περιορισμό δεν έχουν στη Βρετανία όσοι βγαίνουν θετικοί στην Covid, μετά την άρση όλων των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Πλέον, η καραντίνα δεν είναι υποχρεωτική ακόμα και για όσους νοσούν, εγείροντας ερωτήματα και για το αν η στρατηγική «συμβίωση με τον κορονοϊό» είναι πρόωρη, αλλά και για το αν ο Τζόνσον ανοίγει απλά τον δρόμο για παρόμοιες αποφάσεις στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, πάντως, η καραντίνα στο σπίτι παραμένει υποχρεωτική, αλλά όχι για όλους. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι όλα τα μέτρα που ισχύουν στη χώρα μας θα έχουν καταργηθεί το πολύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ενδεχομένως, λοιπόν, να είναι και η απομόνωση σε αυτά που θα πάψουν να ισχύουν.

Η καραντίνα εμβολιασμένων που νοσούν
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και οι εμβολιασμένοι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για κορονοϊό είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, πρέπει ισχύει η παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης.

Μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, μπορεί να διακοπεί η καραντίνα. Εάν ο πυρετός επιμένει, η οδηγία είναι να παρατείνεται η απομόνωση στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο πυρετός.

Μετά τη λήξη της καραντίνας, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Τι ισχύει με την καραντίνα εμβολιασμένων που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα
Εδώ οι οδηγίες είναι διαφορετικές για όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ή τις δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή μία δόση του Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όσοι από τις παραπάνω κατηγορίες έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test) την Πέμπτη ημέρα από την έκθεση.

Πόσες μέρες είναι η καραντίνα ανεμβολίαστων
Για όσους ανεμβολίαστους βγαίνουν θετικοί στην Covid, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, ισχύει ό,τι γράψαμε παραπάνω και για τους εμβολιασμένους που νοσούν. Δηλαδή πέντε μέρες καραντίνα αν είναι ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά με τους εμβολιασμένους είναι ότι όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες, ή έχουν κάνει τη μία δόση του J&J και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες, τότε ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

«Όχι» σε κατάργηση της καραντίνας από τους ειδικούς
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επέκρινε σε σημερινές του δηλώσεις την άρση των περιορισμών που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Ο ιός δεν έχει φύγει, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε με την κοινωνία έξω από τα σπίτια της με μέτρα και προσοχή, με μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, και καραντίνα για όσους είναι ασθενείς» είπε στο MEGA. Και συνέχισε:

«Η κοινωνία, μη μπορώντας να αντέξει την επέλαση του ιού, τροποποιεί την κανονικότητά της προκειμένου να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή το σύνολο των εμβολιασμών, τη φυσική νόσηση, η οποία έδωσε ανοσιακό υπόστρωμα στον πληθυσμό και μπαίνουμε σε διαδικασία πολλών κρουσμάτων, αλλά λίγων νοσηλειών.»

Πηγή: ieidiseis.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κυκλοφορουν κατι τυποι χυμαδιο….. δουλευουν και σε σχολεια και σε αλλες δομες σημαντικες δυστυχως , και ειναι και ανεμβολιαστοι ακομα χειροτερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ