Πόσοι και ποιοι βγαίνουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο

Ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να βγει σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την -εν πολλοίς- συνέχιση του lockdown, αλλά και με βάση τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” για τον περασμένο μήνα.

Δεδομένου ότι η… μερική άρση της καραντίνας που ξεκίνησε από τις 7 Νοεμβρίου, αφορά μόνο το εμπόριο και αυτό υπό περιοριστικούς όρους (αγορές click away κλπ), αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, παραδέχονται στο Capital.gr πως το πλήθος των αναστολών συμβάσεων εργασίας κατά τον τρέχοντα μήνα θα ανέλθει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Νοεμβρίου, δηλαδή θα ξεπεράσουν τις 700.000.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ 27 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου αποζημιώθηκαν πάνω από 674.000 υπό αναστολή εργαζόμενοι του Νοεμβρίου, ενώ εκκρεμούν αποζημιώσεις που αφορούν πάνω από 33.000 εργαζομένους.

Συνεπώς το πλήθος των αναστολών του Νοεμβρίου θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 707.000.

Με άλλα λόγια κοντά στο 1/3 των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα βγήκε σε αναστολή το Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως αν και το πλήθος αυτό είναι μεγάλο, είναι μικρότερο από εκείνο του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, κατά το οποίο οι αναστολές ξεπέρασαν τις 936.000. Η μείωση του πλήθους αναστολών οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασιας, στο γεγονός ότι το εύρος του lockdown του περασμένου Νοεμβρίου ήταν μικρότερο σε σχέση με εκείνο του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου.

Tρεις “ταχύτητες” αναστολών
Με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση, οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές (είτε για όλο το μήνα, είτε για κάποιες μέρες π.χ. μεταξύ 1 και 12 Δεκεμβρίου) και κατά τον τρέχοντα μήνα, αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν ή παρέμειναν κλειστές κατά τον τρέχοντα μήνα πρέπει υποχρεωτικά να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους, για όσο διάστημα διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας τους με κρατική εντολή.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτές κατά τον τρέχοντα μήνα μπορούν προαιρετικά να βγάλουν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους.

Έτσι διαμορφώνονται τρεις βασικές ταχύτητες αναστολών τον Δεκέμβριο:

– Οι αναστολές στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου. Αυτές είναι υποχρεωτικές για όλο το προσωπικό τους. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 534 ευρώ.

– Οι αναστολές στις επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν από τις 7, 13 -14 Δεκεμβρίου (εποχικές, βιβλιοπωλεία, λιανεμπόριο κλπ). Αυτές είναι υποχρεωτικές για όλο το προσωπικό από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 6, 12 ή 13 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Για το υπολειπόμενο διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου (7 -31/12, 13-31/12, 14-31/12), υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της αναστολής των συμβάσεων ακόμα και για όλο το προσωπικό. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση κατ΄ αναλογία των ημερών της αναστολής τους. Για παράδειγμα, όσοι εργαζόμενοι (πχ στο εμπόριο) βγουν σε αναστολή μεταξύ 1ης και 13ης Δεκεμβρίου και έπειτα επιστρέψουν στην εργασία τους, δικαιούνται αποζημίωση 13 ημερών, δηλαδή 231 (13 ημέρες Χ 17,8 ευρώ/μέρα). Για τις υπόλοιπες 17 μέρες, θα αμειφθούν από τους εργοδότες τους με βάση τον ονομαστικό μισθό τους.

– Οι αναστολές στις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου) οι οποίες παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, δηλαδή από την 1η έως και την 31η Δεκεμβρίου. Αυτές είναι μεν προαιρετικές, αλλά μπορούν να αφορούν ακόμα και όλους τους εργαζομένους.

Οι αιτήσεις για τις αναστολές κατά τον τρέχοντα μήνα (στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές καθ’ όλο τον μήνα, στις επιχειρήσεις που ανοίγουν και στις πληττόμενες που δεν έκλεισαν) θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, οι αποζημιώσεις που σχετίζονται μ’ αυτές αναμένονται αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Το επίδομα Χριστουγέννων
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, θα λάβουν αποζημίωση κατά τον τρέχοντα μήνα υπό τη μορφή του κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Το επίδομα αυτό θα αφορά όσους βγήκαν σε αναστολή κατά οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, θα καταβληθεί σε 2 δόσεις. Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων που αναλογεί για τις αναστολές της περιόδου Μαρτίου -Νοεμβρίου 2020. Έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, θα καταβληθεί το χριστουγεννιάτικο επίδομα που αναλογεί μόνο στο Δεκέμβριο του 2020.

Σημειώνεται πως το εν λόγω επίδομα θα υπολογισθεί με βάση τις αποζημιώσεις και όχι με βάση το ονομαστικό μισθό των υπό αναστολή εργαζομένους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι κοντά στο 1 εκατομμύριο μισθωτών (δηλαδή 1 στους 2) θα λάβουν επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος φέτος.

capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ