Πόσο θα κοστίσει το Brexit στον Έλληνα, τον Ιρλανδό ή το Γάλλο

πόσο-θα-κοστίσει-το-brexit-στον-έλληνα-τον-ι-976308

Το ίδρυμα Bertelsmann είχε υπολογίσει φέτος τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit στο κατα κεφαλήν εισόδημα των Ευρωπαίων. (Δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διαιρεμένο δια του πληθυσμού μιας χώρας)

Τα συμπεράσματα μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τον πρώτο νόμο της γεωγραφίας όπως τον είχε διατυπώσει ο χαρτογράφος Γουάλντο Τομπλερ: Τα πάντα σχετίζονται με τα πάντα, αλλά τα κοντινά πράγματα σχετίζονται περισσότερο από ότι τα μακρινά.

Ο χάρτης των περιφερειών της Ευρώπης δείχνει το πόσο θα πληγεί η τσέπη του κάθε Ευρωπαίου.

Κατα κεφαλήν απώλεια 500 – 2800 Ευρώ

Το Brexit θα το πληρώσουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι ΒρετανοίΗ απώλεια στο κατα κεφαλήν εισόδημα θα εκτιμάται πως θα είναι από 500 με 1000 ευρώ το χρόνο στις περισσότερες περιφέρειες. Στην μητροπολιτική περιφέρεια του Λονδίνου ή την ανατολική Σκοτία όμως οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 1000 ευρώ και θα φτάσουν ως και τα 2800 ευρώ.

Ισχυρό πληγμα θα δεχθεί και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Ο κλονισμός της σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο θα στερήσει πόντους από την ανάπτυξη και χρήματα από τα πορτοφόλια των Ιρλανδών.

Απώλεια 200-500 Ευρώ

Στη δεύτερη κατηγορία πληγέντων ανήκουν περιφέρερειες των Κάτω Χωρών και της Σκανδιναβίας που βλέπουν Βρετανικές ακτές και που έχουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Παρίσι, το οποίο μετά από την κατασκευή του τούνελ της Μάγχης λειτούργησε ως οικονομικό δίπολο με το Λονδίνο. Αυτή η σχέση θα αλλάξει. Θα κοστίσει από 200 μέχρι 500 ευρώ κατα κεφαλήν.

Απώλεια 100-200 Ευρώ

Μικρότερο ποσό κατά κεφαλήν θα πληρώσουν για λογαριασμό του Brexit ολόκληρη η Σκανδιναβία, η Ελβετία, οι βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας, η βορειοδυτική Γαλλία και η Βόρεια Ισπανία. Παρόλα αυτά δεν είναι ευκαταφρόνητο

Απώλεια 50 με 100 Ευρώ

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εκτός από την… περιφέρεια της περιφέρειας – με χρώμα γκρι στο χάρτη.

Απώλειες 0 με 50 ευρώ

Ολόκληρη η ανατολική Ευρώπη και οι δημοκρατίες της Βαλτικής, ολόκληρη η Ελλάδα και η Πορτογαλία καθώς και η Νότια Ιταλία θα δούν μόνο συμβολικό κόστος ακόμα και από ένα άτακτο, hard Brexit. ως 50 ευρώ το χρόνο κατά κεφαλήν θα είναι η απώλεια εισοδήματος. Κάτι είναι και αυτό.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook