Πόσο πληρώνει η Ευρώπη για κάθε εμβόλιο Pfizer

πόσο-πληρώνει-η-ευρώπη-για-κάθε-εμβόλι-1212341

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει 15,5 ευρώ για κάθε δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τις δύο εταιρίες και το το οποίο διέρρευσε σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει αυτό που είχε μεταδώσει το Reuters πριν από μερικόύς μήνες και διαψεύδει άλλες τιμές που είχαν κυκλοφορήσει μέσω κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που διέρρευσε, η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις καθώς και για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις. Μετά τη λήξη του συμβολαίου αυτού θα έπρεπε να πληρώσει 17,5 ευρώ ανά δόση.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα δεύτερο συμβόλαιο για άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις με τις Pfizer-BioNTech στο οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ κράτησε την ίδια τιμή με αυτήν του αρχικού συμβολαίου.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο, ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισεκ. δόσεις με τις δύο εταιρίες έναντι 19,5 ευρώ τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook