Πόσο μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε μία σχέση; Τι λέει η Χανιώτισσα ψυχολόγος και συγγραφέας Αννέτα Μαρκογιαννάκη

πόσο-μπορούμε-να-είμαστε-ευτυχισμένο-1251513

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η ψυχολόγος και συγγραφέας Αννέτα Μαρκογιαννάκη.

Το θέμα της συζήτησης αφορούσε κατά πόσο μπορούν οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι μέσα σε μία συντροφική ή έγγαμη σχέση. Η κυρία Μαρκογιαννάκη τόνισε αρχικά ότι οι ρυθμοί της ζωής μας είναι φρενήρεις και τώρα λόγω της πανδημίας του κορονοιού και της καραντίνας ζητήματα των ζευγαριών που υπήρχαν «κάτω από το χαλί» αναδύθηκαν και πράγματα που δεν είχαν συζητηθεί βγήκαν στην επιφάνεια και δημιούργησαν εντάσεις, πάγωμα και θυμό.

Επεσήμανε ότι στο θέμα της συντροφικής σχέσης το πυρηνικό ζήτημα είναι η συναισθηματική αποσύνδεση. Όλοι έχουμε ανάγκη από συντροφική αγάπη, αγκαλιά, κατανόηση, αλλά αυτό με την πάροδο του χρόνου αλλάζει και δημιουργείται μία ανασφάλεια και ζήλεια του τύπου «δεν με προσέχει», «ασχολείται με τους φίλους του», «νοιάζεται περισσότερο για την δουλειά του».

Όλα όμως ξεκινάνε από την σχέση με τον εαυτό μου, με το να αφουγκράζομαι την επιθυμία μου αλλά να μην την μπερδεύω με την επιθυμία του άλλου. Το θέμα είναι πώς μάθαμε την αγάπη από την οικογένεια μας, αν ήταν δηλαδή μια αγάπη υπερπροστατευτική, κακοποιητική, ευνουχιστική, καταπιεστική. Όταν λοιπόν βρέθηκαν αυτά τα άτομα σε μία συντροφική σχέση δεν ήξεραν πώς να βάλουν όρια, δεν ήξεραν πώς να ζητήσουν την αγάπη.

Η κα Μαρκογιαννάκη Ανέφερε τόνισε ότι υπάρχει δυστοκία στις ανθρώπινες σχέσεις, βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν σε σχέση και ο ένας από τους δύο να εξαφανίζεται σε δυο-τρεις μήνες ή να δημιουργούν σχέσεις με βάση το συμφέρον.

Το βασικό είναι ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ όχι ΓΙΑΤΙ αλλά ΠΑΡΟΛΟ.

Τρία είναι τα Σ στην αγάπη: Σκέψη, Συναίσθημα, Σώμα. Αν ένα από τα παραπάνω απουσιάζει τότε δεν είναι αγάπη.

Ο έρωτας είναι το αντίδοτο του θανάτου, της μοναξιάς. Η σχέση, το μαζί είναι προστατευτικός παράγοντας για το σώμα και την ψυχή μας.

Αλλά είμαι σε μία σχέση ουσιαστική με τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες, τα προβλήματα.

Αν υπάρχει ένα νόημα στην ζωή μας αυτό είναι η αγάπη. Η σχέση όμως είτε συντροφική, είτε έγγαμη θέλει φροντίδα, καθαρές και αληθινές λέξεις.

Τέλος, η Χανιώτισσα ψυχολόγος και συγγραφέας αναφέρθηκε και στο νέο της βιβλίο Έρωτας σε απόσταση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.

«Το βιβλίο αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς αντανακλά την σημερινή, πρωτόγνωρη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι λόγω του κορονοϊού.

Κεντρική ηρωίδα η Αλεξάνδρα η οποία αναπάντεχα γνωρίζει τον Φίλιππο, την στιγμή μάλιστα που επικρατεί η καθολική οδηγία «κρατάτε αποστάσεις», «μένουμε σπίτι». Αρχικά δυσκολεύεται να ξεκλειδώσει την πληγωμένη καρδιά της και βιώνει έναν εσωτερικό έρωτα σε απόσταση όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Παράλληλα βλέπουμε τις δύο αδερφές της οι οποίες είναι παντρεμένες με παιδιά, με όλα τα επακόλουθα του «όλοι μαζί» «μένουμε σπίτι». Η μία είχε δώσει προτεραιότητα στο «φαίνεσθαι», στην εξωτερική εικόνα της και στο κυνήγι των υλικών αγαθών, «παρκάροντας» τα παιδιά σε baby-sitter, σε γιαγιάδες και παιδικούς σταθμούς, ενώ η άλλη αδερφή με τον σύζυγό της ήταν βιοπαλαιστές, με ταπεινότητα και διαφορετικές προτεραιότητες ζωής.

Η αποκάλυψη ενός κρυμμένου γράμματος θα φέρει στο φως. πολλά ανείπωτα και κρυμμένα οικογενειακά μυστικά στις σκοτεινές σοφίτες της λήθης. Αυτό το φως είναι που θα βοηθήσει την Αλεξάνδρα να κατανοήσει, να εξηγήσει, να συγχωρέσει, να λυτρώσει και να λυτρωθεί από τους φόβους της και από κάποια τραυματικά βιώματα του παρελθόντος.

Είναι ένα ευανάγνωστο βιβλίο, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, δίνοντας τροφή για σκέψη.

Μέσα από τα αναπάντεχα που φέρνει η ζωή, σκιαγραφείται η ανθρώπινη ψυχή, οι σχέσεις, αλλα και ο ρόλος που διαδραματίζει μία επιλοχειος κατάθλιψη, μία απιστία, ένα εξώγαμο τέκνο, μία «κουκουλωμένη» αυτοκτονία από το παρελθόν αλλά και το οδυνηρό αποτύπωμα που είχαν οι κρητικές βεντέτες.

Το φύλο, το όνομα του παιδιού, η σειρά γέννησης, τα πάντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Αλλά και η ιδιοσυγκρασία. Τρεις κόρες, τρεις διαφορετικές γυναίκες με διαφορετικές ιστορίες ζωής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η συγγραφέας: «Το βιβλίο αυτό το έγραψα για να μιλήσω για τη δύναμη της αγάπης, θέλοντας να δώσω μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ακρογωνιαίος λίθος η αυτογνωσία, η αποδοχή του εαυτού με τα καλά, αλλά και τα «δυσκολεμένα» κομμάτια μας αλλά και η γνώση, η βίωση της ζωής με επίγνωση και συνειδητότητα. Οι φοβισμένοι άνθρωποι έχουν μεγάλες τηλεοράσεις, οι ελεύθεροι άνθρωποι έχουν μεγάλες βιβλιοθήκες! Γιατί η ελευθερία του ανθρώπου ξεκινά από την ελευθερία του νου…»

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Ιουλίου στο βιβλιοπωλείο της Ρενάτας Πελεκανάκη στην Χάληδων στις 20:00 το απόγευμα.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η εκπαιδευτικός φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, ενώ η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook