Πόσο κακό σου κάνει η καθιστική ζωή;

πόσο-κακό-σου-κάνει-η-καθιστική-ζωή-795124

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καθιστική ζωή δεν κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά απεναντίας την βλάπτει σημαντικά.

Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στις σοβαρές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας.

Το να «ξεφύγει» κανείς από την καθιστική ζωή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αλλωστε ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι γεγονός ότι ευνοεί την καθιστική ζωή.

Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε σε γραφεία, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας το περνάμε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, ενώ και στον ελεύθερο μας χρόνο μετακινούμαστε με αυτοκίνητο.

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας είμαστε καθισμένοι σε μια καρέκλα. Κατά πάσα πιθανότητα κάθεστε τώρα που διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο.

Ξέρετε όμως τι συμβαίνει στο σώμα όταν περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε καθιστή στάση;

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η μακροχρόνια καθιστική ζωή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά και στην υγεία γενικότερα.

Ερευνητές έχουν τονίσει ότι η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από το αν κάποιος κάνει γυμναστική ή όχι.

Οπότε θα βοηθούσε αν ο καθένας από εμάς απλά μείωνε το χρόνο καθισιού στη δουλειά του.

Οσο πιο πολύ κάθεται κάποιος και δεν κινείται στον εργασιακό του χώρο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρος ή όχι.

Η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων τύπων καρκίνου, διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη και αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Μπορεί επίσης να συμβάλει στην εκδήλωση νεφροπάθειας και προβλημάτων στο συκώτι.

Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι ότι αύξηση του κινδύνου είναι πολλαπλάσια για όσες και όσους κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ.

Επίσης, ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να καίμε ολοένα και λιγότερες θερμίδες μέρα με τη μέρα.

Η καθιστική ζωή έχει βρεθεί μεταξύ άλλων, ότι επηρεάζει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης, της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης κ.ά.

Επιπλέον, η στάση αυτή ευθύνεται και για πολλά μυοσκελετικά προβλήματα όπως πόνο στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση και τα πόδια.

Με το που θα καθίσουμε σε μια καρέκλα απενεργοποιούνται άμεσα οι μύες των ποδιών μας. Επιπλέον, η κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό μας μειώνεται δραματικά.

Είναι τεκμηριωμένο ότι μετά από λίγους μόνο μήνες οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται καθιστοί και χωρίς να γυμνάζονται καθόλου εμφανίζουν μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Πηγή: bovary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook