Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις με τα γεύματά σου;

πόσο-αλάτι-πρέπει-να-καταναλώνεις-με-τ-1406625

Το αλάτι ή χλωριούχο νάτριο αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής και χρησιμοποιείται ευρέως στην επεξεργασία και τη βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων.

Το νάτριο, ως ηλεκτρολύτης, βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που υπάρχει στα κύτταρά μας. Όσο περισσότερο νάτριο συσσωρεύεται στο σώμα τόσο περισσότερο νερό κατακρατείται. Η διαδικασία αυτή αναγκάζει την καρδιά να λειτουργήσει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα αγγεία και να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, με τη σειρά της, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για να λειτουργήσει φυσιολογικά, ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά μια μικρή ποσότητα νατρίου.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο από την άμεση κατανάλωση αλατιού στο φαγητό, αλλά και από την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν, όπως είναι τα συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, οι σούπες, τα τουρσιά, τα παστά, τα καρυκεύματα και σνακ, όπως πατατάκια, κράκερ κ.ά.

Επίσης, τα φαγητά στα εστιατόρια είναι συνήθως αρκετά αλατισμένα, γι’ αυτό και πρέπει να γευματίζεις έξω με σύνεση.

Αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι: Είναι τελικά τόσο επιβαρυντικά για εμάς τα λευκά προϊόντα;

Η ημερήσια πρόσληψη

Ως ανώτατο ημερήσιο όριο για τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 14 ετών έχει θεσπιστεί η κατανάλωση 2.400 mg νατρίου (6 γρ. νάτριο αντιστοιχούν σε 1 κ.γ. αλάτι). Η συγκεκριμένη ποσότητα θεωρείται ασφαλής ώστε να μην ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Οι ενήλικες με υπέρταση θα επωφεληθούν από περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης νατρίου στα 1.500 mg ημερησίως (3,7 γρ. αλάτι).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τροφές που επιτρέπονται ή απαγορεύονται, σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι.

1. Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων και μάθε να αναγνωρίζεις ποια είναι πλούσια σε αλάτι και ποια όχι.

2. Μαγείρεψε τα γεύματά σου αγοράζοντας εσύ τις πρώτες ύλες του γεύματος.

3. Αγόρασε νωπά κρέατα, ψαρικά και λαχανικά και μαγειρέψέ τα. Μην αγοράζεις προψημένα κρέατα και ψαρικά ή κατεψυγμένα λαχανικά.

4. Η χρήση μυρωδικών και καρυκευμάτων. όπως μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, μπαχάρια, κανέλα, ξίδι, λεμόνι κ.ά., δίνει ωραία γεύση στα φαγητά και υποκαθιστά το αλάτι στη διατροφή.

5. Αγόρασε ανάλατα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως φρυγανιές, κράκερ, παξιμάδια, ρυζογκοφρέτες και ξηρούς καρπούς.

6. Όταν γευματίζεις έξω, ζήτα να μην προστεθεί αλάτι στο ψήσιμο του πιάτου που επιλέγεις, ειδικά αν είναι της ώρας. Οποιαδήποτε σος συνοδεύεται με αυτό ας σερβίρεται ξεχωριστά στην άκρη του πιάτου.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook