Πόσες θερμίδες έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά

πόσες-θερμίδες-έχει-ο-μπακαλιάρος-σκο-1405891

Αναπόσπαστο κομμάτι από το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Είτε τον απολαύσουμε στο σπίτι μας, είτε σε ένα ταβερνάκι, το παραδοσιακό φαγητό της εθνικής μας εορτής μπορεί να αποδειχτεί θερμιδική βόμβα.

Ένα από τα πιο ωφέλιμα ψάρια, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, φωσφόρου και ωμέγα – 3, είναι σύμφωνα με τους διαιτολόγους ο μπακαλιάρος, τον οποίο απολαμβάνουμε συνήθως την 25η Μαρτίου, στη μορφή του… μπακαλιάρου σκορδαλιά.

Τα οφέλη του μπακαλιάρου συνοδεύονται και από λίγες θερμίδες, όταν δεν μιλάμε για… τηγανητό μπακαλιάρο.

Συγκεκριμένα στα 100 γραμμάρια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου παίρνουν 80 θερμίδες, πριν το τηγάνι.

Το τηγάνισμα του μπακαλιάρου σε κουρκούτι υπερδιπλασιάζει τις θερμίδες του, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν μέρος των θρεπτικών συστατικών του.

Δηλαδή, ένα φιλέτο μπακαλιάρου ψητό έχει περίπου 200 θερμίδες και μόνο 1,5 γραμμάριο λιπαρά, ενώ το ίδιο φιλέτο τηγανητό έχει πάνω από 400 θερμίδες και 13 γραμμάρια λιπαρά.

Στην περίπτωση της σκορδαλιάς οι θερμίδες εκτοξεύονται, αφού περιέχει και πολύ λάδι. Με ψωμί ή πατάτα έχει σχεδόν 100 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ενώ αν περιέχει καρύδια, οι θερμίδες ανεβαίνουν περισσότερο.

Αν υπολογιστούν οι θερμίδες και από τις τηγανητές πατάτες, τα καλαμαράκια και το ψωμί που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, τότε θα μας έρθει ζάλη.

Καλό είναι, λοιπόν, η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.

Εκτέλεση: Πώς φτιάχνουμε το τέλειο κουρκούτι

Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ βάζουμε:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλε στις χρήσεις

2 κουταλάκια baking powder

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

½ κουταλάκι ζάχαρη (αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε λίγη πάπρικα, ξερό θυμάρι ή ό,τι άλλο μυρωδικό θέλουμε)

Στο μείγμα των στεγνών υλικών προσθέτουμε 330 ml μπύρα παγωμένη, κατά προτίμηση Weiss, σε δόσεις.

Ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν πυκνόρευστο χυλό.

Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα -αν έχουν μείνει σβώλοι αλευριού, δεν πειράζει.

Ρίχνουμε στον χυλό δύο παγάκια και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.

Πριν αρχίσουμε να τηγανίζουμε, τοποθετούμε στον πάγκο ένα μπολ με αλεύρι και περνάμε από μέσα τον μπακαλιάρο. Το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο για να κολλήσει ο χυλός στο ψάρι και να μην διαλυθεί.

Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στον χυλό με μια πιρούνα, το ανασηκώνουμε να φύγει ο χυλός που περισσεύει και χαμηλώνουμε με προσοχή στο τηγάνι.

Προσοχή! Δεν γεμίζουμε το τηγάνι γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του χυλού και θα κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook