Πώς ξέσπασε η φωτιά που κατέστρεψε το ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη

πώς-ξέσπασε-η-φωτιά-που-κατέστρεψε-το-ε-1500039

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Ελληνικό Νοσοκομείο «Μπαλουκλί» της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη (δείτε ΕΔΩ), αναγκάζοντας την εκκένωση περισσότερων από 100 ασθενών και προσωπικού.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ταράτσα ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Το προσωπικό και τα σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με ασφάλεια 104 άτομα που ήταν στο κτήριο, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο και γηροκομείο, χωρίς κανείς τους να κινδυνέψει ή να τραυματιστεί.

Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως η μεγάλη πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο μετά απὀ λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 14:20 το μεσημέρι και έκανε γνωστό, πως οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, που βρέθηκε στον χώρο του νοσοκομείου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, προσθέτοντας ότι αναμένει από την πυροσβεστική να διαπιστώσει πώς προέκυψε η φωτιά. Όπως διευκρίνισε, στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς, ενώ και αυτός δεσμεύτηκε για την ανακαίνιση του κτηρίου.

Επί τόπου μετέβη και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ανέφερε πως τον πληροφόρησαν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα και «το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης».

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Το νοσοκομείο είναι ένα από τα τρία στην Κωνσταντινούπολη που διευθύνεται από την ελληνική κοινότητα της πόλης. Ιδρύθηκε ως νοσοκομείο πανώλης κατά τους οθωμανικούς χρόνους, η κλινική ανακατασκευάστηκε το 1793 μετά από μια πυρκαγιά τρία χρόνια νωρίτερα.

Δώσαμε μάχη να σώσουμε τους ανθρώπους, λέει ο διευθυντής

Τις δραματικές στιγμές διάσωσης των 104 ασθενών και ηλικιωμένων από τη φωτιά που ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης περιγράφει ο διευθυντής του Νοσοκομείου – Γηροκομείου Μπαλουκλί Στάθης Λεάνας.

«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε και εγκαύματα, ούτε και κανένα άλλο πρόβλημα. Προσπαθήσαμε αμέσως μόλις άρχισε η φωτιά να μεταφέρουμε όσους ήταν στο τμήμα του νοσοκομείου» είπε στο OPEN ο κ. Λεάνας.

Το κτήριο θεωρείται σύμβολο για τους Ρωμιούς της Πόλης, με ιστορία 100 ετών. Όπως εξήγησε ο κ. Λεάνας, το νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος κήπος με επτά διαφορετικά κτήρια. Ένα από αυτά τα κτήρια είναι το γηροκομείο, το οποίο κάηκε.

Στο γηροκομείο έμεναν 62 ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο τμήμα του νοσοκομείου και σε περιπτώσεις που κρίθηκε ότι δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν, οδηγήθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Παράλληλα, διαβιούσαν και 42 ψυχικά ασθενείς, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Και αυτοί είναι καλά, με τους περισσότερους να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πλην ελαχίστων, που δεν γινόταν σήμερα να κρατηθούν.

Η επιχείρηση ήταν δύσκολη. «Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση κι είχε τρομερό αέρα», εξήγησε προσθέτοντας ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής έφτασαν αμέσως.

Ο κ. Λεάνας εκτιμά ότι το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Tο νοσοκομείο θα επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεσμεύτηκε ο Ερντογάν

Τη λύπη του για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρχίατρο Στάθη Λεάνα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν εξέφρασε την λύπη του για τη φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλί και ευχήθηκε «περαστικά», κατά πώς είθισται στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών και περιουσίας, καθώς και ότι η φωτιά κατασβέστηκε και στο σημείο λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο Ερντογάν όπως επισημαίνεται έλαβε λεπτομερή πληροφόρηση για την κατάσταση του νοσοκομείου, τους ασθενείς και το προσωπικό. Δεσμεύτηκε δε ότι «το νοσοκομείο θα επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα» στην φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο, λέει ο Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτίμησε τη γρήγορη ανταπόκριση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον περιορισμό των ζημιών σε ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα που, όπως είπε, εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους.

«Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στις κρατικές και δημοτικές αρχές, καθώς και στους πυροσβέστες, στους εργαζόμενους σε γηροκομεία και νοσοκομεία και σε όλους όσους προσφέρθηκαν εθελοντικά να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν τους κατοίκους του γηροκομείου», είπε.

Κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πλήγμα για την ομογένεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι «σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία».

Η Ομογένεια «έτοιμη να προσφέρει για την αποκατάσταση των ζημιών» στο Βαλουκλή, λέει ο Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα επισκεφθεί το νοσοκομείο «Μπαλουκλί» μόλις φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τρίτης προσκυνηματικής επίσκεψης των ομογενών.

“Η Εκκλησία μας συγκλονίζεται από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε μέσω ανάρτηση του στο twitter ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Όπως ανέφερε ο Ελπιδοφόρος τόσο η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής όσο και η Ομογένεια γενικότερα θα συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην αποκατάσταση των υλικών ζημιών.

Θλίψη εκφράζει η πρεσβεία στην Άγκυρα

Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του Γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή, του ιστορικού αυτού ιδρύματος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, εκφράζει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα με ανάρτησή της στο Twitter.

Επίσης, η ελληνική πρεσβεία ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην εκκένωση και στην κατάσβεση και εκφράζει την ελπίδα σύντομα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

«Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή, του ιστορικού αυτού ιδρύματος των Ρωμιών της Κων/πολης. Ένα ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην εκκένωση και στην κατάσβεση. Ελπίζουμε σύντομα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του», αναφέρεται στο twitter. Το μήνυμα αναδημοσίευσε και το υπουργείο Εξωτερικών.

Έτοιμος να συνδράμει για την ανακατασκευή του ιστορικού νοσοκομείου ο Δήμος Αθηναίων

Tη συμπαράστασή του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συμβάλλει με κάθε μέσο, ώστε το Ελληνικό Νοσοκομείο «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά, να αναγεννηθεί ξανά εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κατά την συνομιλία τους ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η καταστροφή του νοσοκομείου από την πυρκαγιά αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την ελληνική ομογένεια. Ξεκαθάρισε ,όμως, ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον Τούρκο ομόλογο του για το μέγεθος της ζημιών, αλλά και για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να σωθούν από τις πύρινες φλόγες.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ευχαρίστησε τον Κώστα Μπακογιάννη για το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον του, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής του Δήμου της Αθήνας με στόχο την ανακατασκευή του ιστορικού νοσοκομείου.

Η ιστορία του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο έλκει την ιστορία του από την εποχή λίγο μετά την Άλωση της Πόλης το 1454. Τότε βρισκόταν στην περιοχή Karaköy, όπου βρισκόταν το Büyük Balıklı Han. Σύμφωνα με τα αρχεία, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης στη σημερινή του θέση λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα.

Το σύγχρονο νοσοκομείο έλκει τις βάσεις του στο 1753 από την εμπορική στοά με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule». Όταν τα ξύλινα θεμέλια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.

Με το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839. Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Χτισμένο το 1894, το κτίριο ανακαινίστηκε το 1991.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook