Πώς τυλίγουμε το κοκορέτσι – Δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα
Αγαπημένο πασχαλινό έδεσμα που η προετοιμασία του χρειάζεται προσοχή. Ας δούμε, πώς θα φτιάξουμε και θα ψήσουμε κι εμείς τέλειο κοκορέτσι.
Για μία μεγάλη σούβλα (8-10 άτομα)
3,5-4 κιλά έντερα
2 αρνίσιες συκωταριές
μπόλια (ή σκέπη ή πάνα) από 1 αρνί
5-6 κ.σ. αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)
1-2 κ.σ. πιπέρι
2-3 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι
Διαδικασία
Με ένα µαχαίρι χωρίζουµε τη συκωταριά στα µέρη της (συκώτι, καρδιά, νεφρά κ.ο.κ.), πετάµε τις ίνες και τα σκληρά µέρη και κόβουµε σε κοµµάτια (6-7 εκ. το καθένα). Τα βάζουµε σε µια λεκάνη, πασπαλίζουµε µε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύουµε πολύ καλά.
Περνάµε τα κοµµάτια εναλλάξ στη σούβλα (πνευµόνι, γλυκάδι, συκώτι, µπόλια, καρδιά κ.ο.κ.).
Ξεκινάµε το τύλιγµα δένοντας την άκρη κάθε κοµµατιού εντέρων στην άκρη της σούβλας και τυλίγουµε 2-3 φορές κάθετα. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούνται τα κοµµάτια και το κοκορέτσι δεν κινδυνεύει να ανοίξει στο ψήσιµο.
Τοποθετούµε τη σούβλα µε το κοκορέτσι στο κέντρο της φωτιάς, σε απόσταση 10 πόντων από τα κάρβουνα (στη δεύτερη θέση της ψησταριάς από κάτω προς τα πάνω). Ψήνουµε για περίπου 1,5 ώρα, µέχρι να ροδίσει και να σταµατήσει να αποβάλλει υγρά.
Αφήνουµε να χλιάνει 10΄ και µε ένα µεγάλο µαχαίρι κόβουµε χοντρές ροδέλες τις οποίες αφαιρού µε προσεκτικά από το πλάι της σούβλας για να µη διαλυθούν.
olivemagazine.gr