Πώς το παιδικό βιβλίο επιδρά στην προσωπικότητα των παιδιών – Τι λέει η Χανιώτισσα συγγραφέας Αργυρώ Μουντάκη

πώς-το-παιδικό-βιβλίο-επιδρά-στην-προσ-1293579

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η συγγραφέας, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και δημιουργός του site parents24.gr, Αργυρώ Μουντάκη.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν πώς το παιδικό βιβλίο επιδρά στην προσωπικότητα και τον ψυχισμό των παιδιών.

Η συγγραφέας και φιλόλογος Αργυρώ Μουντάκη μας μίλησε για το πώς μπήκε στη ζωή της η συγγραφή, για την αγάπη που είχε στη λογοτεχνία από μικρή και την επιλογή της πριν γράψει λογοτεχνία να σπουδάσει φιλολογία και έπειτα να εξειδικευτεί επιστημονικά στη λογοτεχνία. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να μελετά επιστημονικά αυτό το αντικείμενο ενώ συνάμα έχει ως χόμπι τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά.

Με αφορμή τα δυο τελευταία της βιβλία της, το «Πες το μόνο στη μαμά» και το «Μυστικά με τον μπαμπά» από τις Εκδόσεις Διάπλαση, που αγαπήθηκαν πολύ από μικρούς και μεγάλους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι πιο δύσκολο να γράψεις ένα βιβλίο για παιδιά γιατί απευθύνεσαι σε ανθρώπους που δεν έχουν διαπλάσει πλήρως χαρακτήρα και προσωπικότητα οπότε θα πρέπει να τους παρέχεις υλικό που να περιέχει αρχές, αξίες και αρετές, εξάλλου μέσα από ένα παιδικό βιβλίο μπορείς να περάσεις σημαντικά μηνύματα τα οποία και τα παιδιά από τη μεριά τους μπορούν να τα αφομοιώσουν πιο εύκολα. 

Το παιδικό βιβλίο μπορεί να διαπλάσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ευτυχώς βλέπουμε γονείς οι οποίοι εντοπίζουν από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά τους την ανάγκη να αγοράσουν ή να δανειστούν βιβλία.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που η λαίλαπα των ηλεκτρονικών «σειρήνων» παρασύρει τους εφήβους μας, μας έδωσε ιδέες πώς στη σχολική τάξη οι εκπαιδευτικοί μέσα από τον νέο θεσμό των εργαστηρίων δεξιοτήτων μπορούν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο.

Έτσι, η Χανιώτισσα συγγραφέας και εκπαιδευτικός πρότεινε για την Γ’ Γυμνασίου τα βιβλία του ψυχιάτρου, ψυχαναλυτή και συγγραφέα Νίκου Σιδέρη «Τα κοκορωνάκια κοσμοκατακτητές», Εκδόσεις Εύμαρος, το οποίο είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για αυτό που ζει ο πλανήτης μας και το «Δεν παίζεις μονο εσυ, υπάρχουν και άλλοι» το οποίο μιλάει για την εγωπάθεια που κυριαρχεί τη σημερινή εποχή, του ίδιου συγγραφέα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα δυο αυτά βιβλία είναι μια πρόταση για τα εργαστήρια δεξιοτήτων της Θεματικής «Ψυχική Υγεία-ΣΕΠ».

Για την οδική ασφάλεια στο Δημοτικό πρότεινε το βιβλίο της Πέγκυς Φούρκα «Περιπέτεια στην Τραυματούπολη» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Όπως ανέφερε η κα Μουντάκη, «τα παιδιά ζητούν κυρίως να γελάσουν μέσα από ένα βιβλίο, θέλουν να χαρούν. Δεν τους αρέσουν τα θλιβερά βιβλία ή τα βιβλία με κακό τέλος. Θέλουν ωραία, χαρούμενη εικονογράφηση. Τα παιδιά μέσα από ένα βιβλίο ψάχνουν τη χαρά και την αισιοδοξία και συμφωνώ μαζί τους. Αυτά πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά. Ακόμα όμως και σε κάποιον που θέλει να γράψει μία θλιβερή ιστορία, θα μπορούσε να την διανθίσει με σταγόνες χαράς και να έχει ένα καλό τέλος μέσα από το οποίο μπορεί να δίνει μία αισιοδοξία, μία λύτρωση, μία κάθαρση»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook