Πώς το μπρόκολο μπορεί να ανιχνεύσει τους εξωγήινους

πώς-το-μπρόκολο-μπορεί-να-ανιχνεύσει-τ-1546750

Η πιο ισχυρή ένδειξη εξωγήινης παρουσίας σε έναν άλλο πλανήτη είναι η παρουσία ενός αερίου που εκπέμπεται από το μπρόκολο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Astrophysical Journal».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το μπρόκολο, όπως πολλοί άλλοι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί εκπέμπουν διάφορα αέρια που τα βοηθούν να αποβάλλουν τοξίνες, σε μία διαδικασία που είναι γνωστή ως μεθυλίωση.

Στην περίπτωση, όμως, του μπροκόλου, ένα από τα αέρια που εκπέμπεται, το βρωμομεθάνιο παραμένει στην ατμόσφαιρα για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αντίστοιχα αέρια που εκπέμπουν άλλα κύτταρα.

Αυτό σημαίνει ότι, πιθανότατα, η πηγή που παράγει το βρωμομεθάνιο να είναι ενεργή, τη στιγμή που το αέριο ανιχνευθεί σε έναν εξωπλανήτη. Παράλληλα, το αέριο είναι πιο πιθανό να έχει παραχθεί από έμβια όντα από ό,τι άλλα αέρια, όπως το μεθάνιο. Επιπλέον, το βρωμιούχο μεθύλιο απορροφά το φως κοντά σε ένα άλλο αέριο, το χλωριούχο μεθύλιο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εύρεση και των δύο.

«Υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι να παραχθεί αυτό το αέριο με μη βιολογικές διεργασίες, οπότε είναι η πιο ισχυρή ένδειξη ζωής», εξήγησε η Μικαέλα Λουνγκ, πλανητική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ρίβερσαϊντ (UCR).

Η συγκεκριμένη ουσία είναι εξαιρετικά κοινή στο δικό μας πλανήτη, ωστόσο η ανίχνευσή της είναι δύσκολη στην ατμόσφαιρά μας, λόγω της έντασης του υπεριώδους φωτός του Ήλιου. Από την άλλη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανίχνευση του βρωμιούχου μεθυλίου γύρω από ένα αστέρι-νάνο κατηγορίας Μ είναι ευκολότερη από την ανεύρεσή του στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς τα συγκεκριμένα αστέρια παράγουν λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα διότι τα αστέρια αυτά είναι τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερα στο γαλαξία από άστρα σαν τον Ήλιο, και θα είναι οι πρώτοι στόχοι στις επερχόμενες έρευνες για ζωή σε εξωπλανήτες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστρονόμοι ελπίζουν στην ανάπτυξη νέων μεγάλων, επίγειων τηλεσκοπίων που είναι βελτιστοποιημένα για την ανίχνευση πλανητικών ατμοσφαιρών που μοιάζουν με τη Γη, προκειμένου ο εντοπισμός της παρουσίας αερίων στην ατμόσφαιρα εξωπλανητών να γίνει πιο αποτελεσματικός.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook