Πως το κρυολόγημα της εγκύου μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο

πως-το-κρυολόγημα-της-εγκύου-μπορεί-να-661018

Έρευνες δείχνουν ότι ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του πλακούντα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό η λοίμωξη να περνά από τις μέλλουσες μητέρες στα έμβρυα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο PLOS ONE.

«Είναι τα πρώτα στοιχεία που μας δείχνουν ότι ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μολύνει τον πλακούντα και υποστηρίζουν τη θεωρία μας ότι όταν μια γυναίκα κρυολογεί στην εγκυμοσύνη, ο ιός που προκαλεί τη λοίμωξη της μητέρας μπορεί να εξαπλωθεί στο έμβρυο και να προκαλέσει πνευμονική λοίμωξη ακόμα και πριν τον τοκετό», αναφέρει ο Δρ. Giovanni Piedimonte, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tulane, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Στη εγκυμοσύνη ο πλακούντας λειτουργεί ως φύλακας που παράσχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, φιλτράροντας παράλληλα τους πιθανούς παθογόνους οργανισμούς. Οι επιστήμονες, λοιπόν, ανακαλύπτουν τώρα ότι το φράγμα αυτό δεν είναι αδιαπέραστο, όπως θεωρούσαν μέχρι τώρα.

Μελετώντας πλακούντες που είχαν δωρηθεί για έρευνα, οι επιστήμονες απομόνωσαν τους τρεις βασικούς κυτταρικούς τύπους που βρίσκονται στον πλακούντα, τους κυτταροτροφοβλάστες, τους ινοβλάστες και τα κύτταρα Hofbauer, και τα εξέθεσαν in vitro στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Ενώ, λοιπόν, οι κυτταροτροφοβλάστες παρουσίασαν περιορισμένη ιική αντιγραφή, οι άλλοι δύο τύποι ήταν σημαντικά πιο ευάλωτοι στη μόλυνση.

Για παράδειγμα, τα κύτταρα Hofbauer επιβίωσαν και επέτρεψαν στον ιό να αντιγραφεί μέσα στα κυτταρικά τοιχώματα, με τους ερευνητές να πιστεύουν, ότι εφόσον τα κύτταρα αυτά ταξιδεύουν μέσα στον πλακούντα, θα μπορούσαν να δράσουν ως μέσα που μεταφέρουν τον ιό στο έμβρυο.

«Τα κύτταρα Hofbauer δεν πεθαίνουν όταν μολύνονται από τον ιό, γι’ αυτό και δημιουργούν πρόβλημα. Όταν μεταφέρονται στο έμβρυο είναι σαν ‘βόμβες’ που μεταφέρουν τον ιό στο σώμα μέσω των διακυτταρικών καναλιών», εξηγεί ο Δρ. Piedimonte.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι είναι πιθανό ο RSV να επιτεθεί στον πνευμονικό ιστό του εμβρύου, προκαλώντας λοίμωξη που ενδεχομένως να δημιουργήσει προδιάθεση για ανάπτυξη άσθματος μετέπειτα κατά την παιδική ηλικία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook