Πώς θα υπολογίσετε το λογαριασμό ρεύματος – Η νέα εφαρμογή

πώς-θα-υπολογίσετε-το-λογαριασμό-ρεύμ-1573739

Ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο εργαλείο που υπολογίζει τον λογαριασμό ρεύματος ανάλογα με την χρήση των ηλεκτρικών συσκευών ενός τυπικού νοικοκυριού δημιούργησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών.

Οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν κατ΄εκτίμηση το σύνολο του λογαριασμού τους (εκτός δημοτικών φόρων, τέλος ΕΡΤ και ΤΑΠ), καθώς με βάση τις χρεώσεις των προμηθευτών μαζί με τις επιδοτήσεις, που μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα χρησιμοποιώντας μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ που αναρτά τις τιμές και τις χρεώσεις.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα ElectricityCostCalculator.gr οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές διαλέγουν τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν με ένα κλικ, εισάγουν τον χρόνο χρήσης κάθε συσκευής και επιλέγουν την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να υπολογίσουν ένα ενδεικτικό ημερήσιο και μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Για διευκόλυνση του καταναλωτή, έχουν ήδη προεπιλεχθεί τυπικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό, ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης και διάρκεια χρήσης τους, καθώς και η μέση τιμής Προμήθειας (μετά την κρατική επιδότηση) του τρέχοντος μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια κάθε Προμηθευτή όπως αυτά ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ https://www.rae.gr/times-kai-xreoseis/

Εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει ο καταναλωτής για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας ενδιάφερον έχει ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται.

Πρόκειται για μια διαδραστική σελίδα όπου ο χρήστης βλέπει αρχικά ένα σπίτι στο οποίο πρέπει να εισέλθει μέσα και να υπολογίσει τις καταναλώσεις των συσκευών. Η περιήγηση γίνεται από δωμάτιο σε δωμάτιο και περιλαμβάνονται όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα νοικοκυριό, καθώς και tips για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο υπολογισμός του λογαριασμού ρεύματος

Ο υπολογισμός του κόστους (είναι ενδεικτικός και αποτελεί εκτίμηση λογαριασμού) έχει γίνει με προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής, οι οποίες έχουν επιλεχθεί βάσει ενδεικτικής οικιακής χρήσης ενός νοικοκυριού. Για τον λόγο αυτό, οι προκαθορισμένες τιμές χρήσης ορισμένων συσκευών ενδέχεται να παρεκκλίνουν κατά περίπτωση, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις ακραίων συνθηκών λειτουργίας (χειμώνας/καλοκαίρι).

Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αφορούν στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας περιλαμβάνει επίσης Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ύψους 0,0022 €/KWh και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) 6% επί του Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν περιλαμβάνει χρεώσεις υπέρ τρίτων αναφορικά με τα δημοτικά τέλη και φόρους, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τη χρέωση ΕΡΤ και το Ειδικό Τέλος 5‰ N.2093/92.

Τα tips εξοικονόμησης ενέργειας

1. Ηλεκτρική κουζίνα- φούρνος: Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητος, τοποθετούμε το σκεύος σωστά στην εστία, ψήνουμε όλα τα φαγητά μαζί στον φούρνο, σβήνουμε τις εστίες και τον φούρνο 10’ πριν μαγειρευτεί το φαγητό.

2. Πλυντήριο Ρούχων –Πιάτων: Πλένουμε στους 30°C με πάντα γεμάτο πλυντήριο, επιλέγοντας το οικονομικό πρόγραμμα

3. Στεγνωτήριο: Προτιμάμε το φυσικό στέγνωμα των ρούχων

4. Ψυγείο: Δεν αφήνουμε ανοικτό το ψυγείο για πολλή ώρα και ρυθμίζουμε την ψύξη στους 7°C και την κατάψυξη στους -18°C.

5. Θερμοσίφωνας: Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό

6. Σίδερο: Ξεχωρίζουμε τα ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα.

7. Στεγνωτήρας μαλλιών (Πιστολάκι): Μειώνουμε τον χρόνο στεγνώματος των μαλλιών και ρυθμίζουμε τη συσκευή σε ενδιάμεση θερμοκρασία αέρα.

8. Τηλεόραση – κονσόλες – Η/Υ: Σβήνουμε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

9. Λαμπτήρες: Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, φροντίζουμε να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν βρισκόμαστε στον χώρο.

10. Τοστιέρα: Ψήνουμε περισσότερα του ενός τεμάχια παράλληλα, αποσυνδέουμε τη συσκευή από την πρίζα μετά τη χρήση

11. Βραστήρας: Φροντίζουμε κάθε φορά να ζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα νερού που θα χρειαστούμε.

12. Θέρμανση: Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη μέχρι τους 20°C βαθμούς.

ienergeia.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook