Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε με το κινητό

πώς-μπορούμε-να-ψηφίσουμε-με-το-κινητό-1690800

Για πρώτη φορά θα μπορεί κανείς με την ταυτότητα που έχει στο κινητό να πάει στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σημειώνεται ότι οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν και με το wallet του gov.gr, το οποίο έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους.

«Δεν είναι η μόνη ψηφιακή καινοτομία σε αυτές τις εκλογές. Πέραν αυτού, το υπουργείο Εσωτερικών, το σύστημα των εκλογών, θα βγάλει τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα, το 80% στις 21:00 το βράδυ ενώ πριν από τις 12:00 το βράδυ θα έχουμε τους σταυρούς».

Συγκεκριμένα, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει το «πράσινο φως» για την ταυτοποίηση των πολιτών από τον εκλογικό αντιπρόσωπο μέσω της ψηφιακής ταυτότητας ή διαβατηρίου που έχουν ενσωματώσει στην εφαρμογή.

Η σχετική παράγραφος της εγκυκλίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook